Fon Dağıtım Platformu TEFAS Dünyaya Örnek Olmaya Hazırlanıyor!

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ve Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) işbirliğinde düzenlenen “TEFAS: Fırsatlar ve Yeni Açılımlar” paneli finans sektörü temsilcilerini bir araya getirdi. Detaylar haberimizde..

5 Şubat tarihinde Sabancı Center Kongre Merkezi’nde Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ve Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) işbirliğinde düzenlenen “TEFAS: Fırsatlar ve Yeni Açılımlar” başlıklı panel kapsamında, sermaye piyasalarında yeni bir dönem başlatan TEFAS platformu kapsamlı bir şekilde tartışıldı. Panele, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş ve Takasbank Genel Müdürü Murat Ulus’un yanı sıra kamu ve özel sektörden üst düzey yöneticiler katıldı.

İki oturum olarak gerçekleştirilen panelin “portföy yönetimi” başlıklı ilk bölümünde portföy yönetimi şirketlerinin platformdan beklentisi, Türkiye’de kurulmuş olan yabancı şirketlerin yurtdışı tecrübeleri ve bağımsız finansal danışmanlığın sektör üzerindeki etkisi tartışıldı. “Dağıtım kanallarının platformdan beklentisi” konulu ikinci bölümünde ise platformun dağıtım kanalları için de yeni bir alternatif olduğu belirtildi.

TKYD Başkanı ve TSPB Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Alp Keler, platformla ilgili olarak: “Platform ile beraber açık mimari uygulamasının Türkiye’de de hayata geçtiğini ve fonların dağıtım kanallarının oldukça çeşitlendiğini belirtti. Yatırımcıların artık birçok fon alternatifinden risk ve getiri tercihine göre kolaylıkla seçim yapabileceklerini belirten Keler, TEFAS platformunda yüksek performans gösteren fonlara sahip kurumlar ile ürün yelpazesi geniş, yatırımcılara farklı varlık sınıflarına erişim imkânı sağlayan kurumların ön plana çıkacağını aktardı.  “Platform sayesinde sektörde verimlilik ve ihtisaslaşma artacak, aktif dağıtım kanalı anlaşmaları ile beraber sektördeki kurumlar arasında sinerji sağlanacaktır.” şeklinde konuştu.

Brezilya, Güney Kore ve Güney Afrika gibi birçok gelişmekte olan ülkede kurumsal yatırımcıların ülke GSMH’larının en az %20’leri seviyesinde olduğunu, ülkemizde bu oranın %4’ler seviyesinde bulunduğunu ve faizlerin gerilediği bir ortamda Türkiye’nin yüksek potansiyeli olduğunu belirten Keler, bu gibi yenilikçi platformların sektörün gelişimi için önemli olduğunu iletti. Yurtdışı uygulamalarda olduğu gibi, yatırım danışmanlığı iş modellerini doğru kurgulayan kurumların hayata geçmesinin sektöre yeni açılımlar sağlayacağını iletti.

TSPB Başkanı İlhami Koç açılış konuşmasında, “TEFAS ile her fon grubunda daha yüksek getirili fonlar büyüyecek; portföy yöneticileri arasındaki rekabet artacak. Bu uygulamayla, orta vadede 20-25 milyar dolar aralığına sıkışan yatırım fonları sektörünün büyümesini bekliyoruz. Ayrıca, dağıtım kanalı her portföy yöneticisine eşit bir şekilde açık olduğunda, büyük yabancı portföy yönetim şirketlerinin ülkemizde faaliyet göstermeye başlamaları şaşırtıcı olmayacaktır. Belki daha da önemlisi, bu büyük portföy yönetim şirketleri ülkemizdeki ofislerini sadece Türkiye için değil, bölge ülkelerindeki faaliyetleri için de bir merkez olarak kullanmaya başlayacaklardır. Bu aşamaya geçebilirsek, bölge ülkeleri kaynaklı menkul kıymet ihraçlarında, İstanbul da bir “roadshow” durağı olacaktır. Zaten, bizim İstanbul Finans Merkezi projesinden anladığımız da esasen budur.” dedi.

Takasbank Genel Müdürü Murat Ulus konuşmasında Dağıtım Platformu ve Fon Bilgilendirme Portalı, Sermaye Piyasası Kurulu’nun özenle planladığı bir dönüşümün en temel noktalarından biri olduğunu açıkladı ve şöyle devam etti: “TEFAS, basitçe “fonların borsası” olarak tanımlanabilir. Platform Bankaların, Aracı Kurumların ve Portföy Yönetim Şirketlerinin fon dağıtım kanallarını merkezi bir sistemde birleştirmek suretiyle ulusal çapta bir açık platforma dönüştürmektedir. Temelde iki bileşenden oluşmaktadır. Bunlardan ilki fon payı alım satım işlemlerinin gerçekleştiği işlem platformu, diğeri ise fonlara ilişkin her türlü bilgiye tek noktadan ulaşabileceği bir “fon bilgilendirme portalı”dır. Dolayısıyla bir taraftan tüm fonlara erişim imkanları artırılmış olurken, diğer taraftan performansa göre yatırım fonu seçimi ile başarılı portföy yöneticilerinin önü açılmış olacaktır. Diğer yandan yine Fon Bilgilendirme Portalı sayesinde,  dağıtım ağındaki kısıtlar nedeniyle yatırım fonlarını yeterli ölçüde pazarlayamayan, fon yöneticileri daha geniş yatırımcı kitlelerine ulaşabilecek ve hem fon büyüklüklerinin artırılmasına hem de yeni fonların kurulmasına katkı sağlanacaktır.” diyerek görüşlerini belirtti.

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, sektörün ülkemizde uzunca bir süredir beklenen büyümeyi gerçekleştiremediğini, yatırım fonlarımızda uzunca bir aradan sonra ilk defa 2014 yılında reel bir büyüme sağlandığını açıkladı. TEFAS’ın yatırım fonlarına erişim imkânı sağlayan elektronik bir fon süpermarketi olarak tanımlayarak: “TEFAS, iyi olanın kazanacağı elektronik bir platform. Yeni dönemde TEFAS bizim için kendisinden çok şey beklediğimiz bir yapılanma. Bu platformu tanıtma, büyütme ve düzgün çalıştırma konusunda elimizden geleni esirgemeyeceğiz. TEFAS’ın dünyada yer alan diğer açık uçlu mimari yapılardan temel farkı ve avantajı, özel şartlara tabi olanlar hariç, tüm fonların merkezi tek bir platformda işlem görmesidir. Bu özelliğiyle, dünyaya örnek gösterilebilecek bir sistemdir.” dedi.

Ertaş, platformun canlı bir yapı ve gelişmeye açık bir mimari olduğunu vurgulayarak: “TEFAS yatırımcılarımız için büyük bir imkân, yatırım kararı verirken gerekli olan bilgilerin önemli bir kısmını sunan bir yapı. Bizim tasarruf sahiplerimize mesajımız, yatırım kararı vermeden önce “fonturkey.com.tr” adlı siteyi lütfen inceleyin." dedi. Ertaş, paydaşlardan, basından, yatırımcılardan gelecek her önerinin değerlendirileceğini ve yatırımcılara yararlı olacak her önerinin hayata geçirileceğini belirtti. Bundan sonraki süreçte, TEFAS kullanımının yaygınlaşması için ulusal ve küresel ölçekte tanıtımın önemli olduğunu vurgulayarak, hem TEFAS hem de yatırım fonlarını tanıtan bir iletişim ve tanıtım kampanyasının ivedilikle başlatılması gerektiğini belirtti.

TEFAS platformu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz fundturkey.com.tr ve www.takasbank.com.tr web adreslerini ziyaret edebilirsiniz. SPK Duyurusu için ise burayı ziyaret edebilirisiz.

Haberimizi finans sektöründe faal okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor