2020’de E-İmza Sayısı 5 Milyona, KEP Hesap Sayısı 8 Milyona Ulaşacak!

BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) verilerine göre, Türkiye’de 2014 sonu itibariyle, toplam 1 milyon 700 bin adet e-imza ve mobil imza üretildi. Bu veriler ışığında 2020 yılında e-imza sayısının 5 milyona, KEP hesap sayısının da 8 milyona ulaşması bekleniliyor. Detaylar haberimizde..

Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) hizmetlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte e-imza’nın da kullanımı artıyor. İş süreçlerinin verimli ve tasarruflu yürütülmesini sağlayan e-imza ve KEP sayesinde; elektronik ortamda resmi, hukuki, ticari yazışmalar ve belge gönderimleri “yasal geçerli” ve güvenli biçimde gerçekleştirilebiliyor.

Özel sektöre ve vatandaşa önemli katma değerler sağlayan e-imza ve KEP kullanımı, yüzde 50 ila yüzde 90 arasında maliyet tasarrufu sağlıyor ve doğanın korunmasına da katkıda bulunuyor.

KEP Adreslerinin Yüzde 90’ı Kurumsal, Yüzde 10’u Bireysel

BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) verilerine göre, Türkiye’de 2014 sonu itibariyle, toplam 1 milyon 700 bin adet e-imza ve mobil imza üretildi. Aktif olarak kullanılan e-imza sayısı 750 bin adete, mobil imza sayısı ise 21.473 adete ulaştı. E-imza sahiplerinin yüzde 19’unu 19-25 yaş arası, yüzde 40’ını 25-40 yaş arası, yüzde 41’ini 40 yaş ve üstü kullanıcılar oluşturuyor. 2014 sonu itibariyle toplam 150 bin KEP adresi kullanılıyor. KEP adreslerinin yüzde 90’ını kurumsal, yüzde 10’unu bireysel adresler oluşturuyor. e-imza, ülkemizde yüzde 46 oranında başta MERSİS, EKAP, UYAP gibi yaygın kamu uygulamalarında, yüzde 54 oranında da başta bankacılık, finans ve ticari işlemlerde olmak üzere özel sektörde kullanılıyor.

En Çok Kamu, Bankacılık, Finans ve Sigorta Sektörlerinde Kullanılıyor

E-imza ve KEP’in iş yapış yöntemlerini ve süreçlerini doğrudan etkilediğini belirten TÜRKKEP Genel Müdürü Yüksel Samast; “Türkiye’de 2014 sonu itibariyle 1 milyon 700 bin adet mobil ve e-imza üretildi. Kayıtlı Elektronik Posta sayısı 150 bine ulaştı. Kamu, bankacılık, finans, sigorta ve ticaret alanlarında yoğun olarak kullanılan e-imza ve KEP, kurumlara yüzde 90’a varan oranda tasarruf sağlıyor. 2020 yılında e-imza sayısının 5 milyona, KEP hesap sayısının da 8 milyona ulaşmasını öngörüyoruz.” dedi.

E-Kimlik Uygulamasından Sonra E-İmza Kullanımı Daha da Yaygınlaşacak

E-imza kullanıcılarının yüzde 90’ı bu uygulamadan memnun olduğunu belirtirlerken, kadın kullanıcılarda bu oran yüzde 95’e ulaşıyor. E-İmza ve mobil imza sayılarının özellikle KEP sisteminin yaygınlaşmasıyla birlikte daha fazla artacağı öngörülüyor. 2014 yılında KEP’in e-imza sayısına katkısı 50.000 adetin üzerinde oldu. 2015 yılı içerisinde KEP kullanımı amaçlı e-imza veya mobil imza edinenlerin sayısının birkaç kat daha artacağı öngörülüyor. E-kimlik uygulamasına geçiş sonrasında bireysel amaçlı e-imza kullanımının daha da yaygınlaşması bekleniyor.

TÜRKKEP hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.turkkep.com.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor