Perakende, Türkiye’nin En Fazla İstihdam Sağlayan Üçüncü Büyük Sektörü!

Perakendeci, üretici ve tedarikçi olmak üzere, perakende sektörünün 1 milyonu aşkın aktörünü bir araya getiren ‘Yerel Zincirler Buluşuyor’ (YZB) Konferans ve Fuarı’nın 7’incisi Haliç Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Detaylar haberimizde..

Perakendeci, üretici ve tedarikçi olmak üzere, perakende sektörünün 1 milyonu aşkın aktörünü bir araya getiren ‘Yerel Zincirler Buluşuyor’ (YZB) Konferans ve Fuarı’nın 7’incisi Haliç Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı.

Konferansın açılışında konuşan TPF Başkanı Mustafa Altunbilek; “2023 yılına kadar 70 milyar TL cirosal büyüklüğe ulaşmayı hedefliyoruz. Yerel perakende zincirleri, yılda toplam 10 milyar dolarlık ciroya imza atıyoruz. 70 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Türkiye’nin en çok istihdam sağlayan üçüncü sektörüyüz” dedi.

Perakende sektörünün geçen yıl ekonomide yaşanan olumsuzluklara yüzde 14 büyüme oranına imza attığını belirten Altunbilek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Makro ekonomik gelişmelerin her sektörde olduğu gibi perakende için de belirleyici bir etken. Tüm girişimciler gibi biz de geleceğe güvenle bakmak istiyoruz. Ekonomik istikrar, her zaman yatırım kararlarının daha rahat verilebilmesi anlamını taşır. İstikrar olduğu sürece hem yerel perakende hem de ulusal perakende, Türkiye’nin kalkınma hızından daha hızlı büyüyecektir. Birlik ve beraberlik içinde sağlıklı büyüyen bir perakende sektörü, daha refah, daha zengin bir Türkiye’nin itici gücü olacaktır.

Dönüşümü Başlat, Geleceği Kazan

Türkiye genelinde ve KKTC’de faaliyet gösteren toplamda 17 derneğin çatı örgütü olarak, 370 üye ve 4 bine yakın satış noktasına ulaştıklarını söyleyen Altunbilek, YZB 2015’in ana teması olan teknolojiye de değindi. Mağazalarda yapılan düzenlemelerin, müşterilerin satın alma kararlarını etkilediğinin altını çizen Altunbilek, şöyle devam etti: “Müşterilerimizin beklentileri her geçen gün artıyor. Çok yakın bir gelecekte müşteri tercihleri kapsamlı bir şekilde dönüşecek. Sadece iyi ürün ve fiyat avantajı sunmak yeterli olmayacak. Kendini yeniliğe, teknolojiye ve hıza en çabuk uyarlayabilenler rekabette öne çıkacak.

Hisarcıkoğlu: Perakende Krizin Sigortası

Konferansın açılışında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise perakende sektörünün ‘krizin sigortası’ olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu; “Perakende demek, iç tüketim demektir. Türkiye olarak 2008 krizinden çıkabilmeyi başardıysak, bu perakende sektörü sayesinde oldu. Siz işler iyi diyorsanız, ekonomi iyidir, kötü diyorsanız ekonomi kötüdür. Ekonominin öncü göstergesi, sinir uçları sizlersiniz” dedi.

Türkiye’nin en önemli sorununun işsizlik ve istihdam olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu; “Türkiye’de her yıl 1 milyon kişiye ilave iş bulmak zorundayız. Geçen yıl ise müthiş bir başarı hikayesine imza attık. 1.3 milyonluk yeni istihdamın, 1 milyon 100 binini Türk özel sektörü sağladı. Bu rakam, tarihimizde bir ilk” dedi.

“4 Yıl Seçim Yok, Bu Ekonomi İçin Bir Fırsat”  

Kişi başına düşen milli gelirde 2008 yılından bu yana 10 bin dolarda tıkanıp kalındığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Yani yerimizde sayıyoruz. Bunun adı ne? Orta gelir tuzağı. Zenginleşmek istiyorsak, rakiplerimizle aynı refah seviyesine ulaşmak istiyorsak, 2015 Haziran sonrasında, önümüzde 4 yıllık seçimsiz bir süreç var. Bu büyük bir fırsat. Yeniden ekonomideki yapısal reformlara odaklanmamız lazım. Ancak bu şekilde, kişi başı milli gelirde hedeflenen 25 bin dolar seviyesini yakalarız.

“Dönüşümü Başlat, Geleceği Kazan”

Perakendeci, üretici ve tedarikçi olmak üzere, perakende sektörünün 1 milyonu aşkın aktörünü bir araya getiren ‘Yerel Zincirler Buluşuyor’ (YZB) Konferansı ve Fuarı, bu yıl Haliç Kongre Merkezi’nde, “Dönüşümü Başlat, Geleceği Kazan” temasıyla gerçekleştiriliyor. Yılda toplam 10 milyar dolarlık ciroya imza atan yerel perakende zincirlerinin ev sahipliğinde TPF tarafından düzenlenen YZB 2015, 16 Nisan akşamına dek ziyaretçilerini ağırlayacak.

YZB’ye ‘Gelecek’ Damgası

Ana sponsorları Coca-Cola İçecek, Eczacıbaşı, Sütaş, Unilever ve Ülker olan YZB 2015’e bu yıl, ‘Geleceğin Marketi’ damgasını vurdu. 400 metrekare alan üzerine kurulan Geleceğin Marketi’nde, tüketicilerin gelecek dönemde nasıl marketlerden alışveriş yapacağı gözler önüne serildi.

Markette, akıllı alışveriş kartları, akıllı raf etiketleri, alışveriş duvarı akıllı ürün etiketleri, cinsiyet ve yaş tanıma verimlilik analizleri, kasa kuyruklarını azaltan ‘kuyruk avcıları’, yeni nesil cihaz ‘alışveriş arkadaşı’ gibi, sektöre ilişkin teknolojik gelişmeler yer aldı. Katılımcıların yoğun ilgisini çeken markette ayrıca, self servis kasalar, akıllı teraziler, dijital reklam, yeni nesil alışveriş arabaları de yer buldu.

‘Yerel Zincirler Buluşuyor’ (YZB) Konferansı ve Fuarı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.yerelzincirlerbulusuyor.org web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi perakendeci, üretici ve tedarikçi okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor