Birleşmiş Milletler (BM)’in 70. Olağan Genel Kurulu’nda bir konuşma yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu Türkiye'nin, En Az Gelişmiş Ülkeleri (EAGÜ) desteklemek için kurulan bilim, teknoloji ve inovasyon mekanizmasına ev sahipliği yapmayı önerdiğini aktardı. Detaylar haberimizde..
Birleşmiş Milletler (BM)’in 70. Olağan Genel Kurulu’nda bir konuşma yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu Türkiye'nin, En Az Gelişmiş Ülkeleri (EAGÜ) desteklemek için kurulan bilim, teknoloji ve inovasyon mekanizmasına ev sahipliği yapmayı önerdiğini aktardı.
Başbakan konuşmasında ayrıca "Kalkınma gündemimiz yeni ve çok iddialı. Bunu yürütebilmek için uygulama aşamasında somut adımlara ihtiyacımız var. Bu çerçevede sürdürülebilir kalkınma hedeflerini finanse etmek için gerekli kaynakları devreye sokmamız gerekiyor. 2030 gündemi için de uygulama için gerekli unsurları etkili bir şekilde yürütmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Teknoloji Bankası Fizibilite Çalışması Ban Ki-moon’a Sunuldu
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından atanarak oluşturulan Yüksek Düzeyli Uzmanlar Paneli, En Az Gelişmiş Ülkelere (EAGÜ) yönelik kurulması planlanan Uluslararası Teknoloji Bankası’nın görev ve organizasyonel yapısı gibi hususları içeren ve Banka’nın Türkiye’de kurulmasını tavsiye eden raporu 22 Eylül 2015 tarihinde gerçekleştirilen bir tören ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a sundu.
Panel Başkanı olan Dünya Bilimler Akademisi Direktörü ve Ruanda Bilim ve Eğitim eski Bakanı Prof. Romain Murenzi ile beraber Panel üyeleri Bruce Lehman (Amerika Birleşik Devletleri), Firdavsi Qadri (Bangladeş) ve Dorte Olesen’in (Danimarka) yanı sıra Türkiye’yi temsilen TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Orkun Hasekioğlu ve Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı Hakan Karataş da törende hazır bulundu.
BM Genel Sekreteri Ki-moon toplantıda, Türkiye’ye Teknoloji Bankası’na evsahipliği yapma taahhüdü ve bugüne kadar vermiş olduğu desteklerden dolayı müteşekkir olduklarını dile getirdi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile hafta içinde başka konular da dâhil olmak üzere iki kere telefonlaştıklarını belirten Ki-moon, bu görüşmelerde Türkiye’yi Birleşmiş Milletler’in en önemli ve büyük bölgesel merkezlerinden birisi haline getirme noktasında mutabakata vardıklarını ifade etti. Genel Sekreter Ki-moon, Türkiye’de kurulması planlanan Teknoloji Bankası’nın bu hedefin kritik bir parçası olacağını da sözlerine ekledi.
Ki-moon ayrıca, Banka’nın EAGÜ’lerin kalkınmasında hayati bir rol oynayacağını; bilim, teknoloji ve inovasyonda EAGÜ’ler tarafından kaydedilecek gelişmelerin tarihin seyrine etki edecek büyük değişikliklere vesile olabileceğini; gelişmiş ülkelerle aralarında varolan uçurumun ancak araştırma ve geliştirme ile kapanabileceğine olan inancını ve bunda da Teknoloji Bankası’nın büyük rol oynayacağını düşündüğünü ifade etti.
Yüksek Düzeyli Uzmanlar Paneli Başkanı Prof. Romain Murenzi de yaptığı katkılardan dolayı Türkiye’ye teşekkürlerini ilettikten sonra TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Hasekioğlu söz alarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi için herkese rol düştüğünün ve bunun için de BM’nin desteğine ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Türkiye’nin EAGÜ’lere olan desteğinin her zaman devam edeceğini ifade eden Hasekioğlu, bu süreçte uluslararası camianın da BM tarafından harekete geçirilmesinin beklendiğini dile getirdi.
Uluslararası Teknoloji Bankası hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz buradaki pdf dosyasını inceleyebilirsiniz.
www.tubitak.gov.tr kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.