Yenilikçi Fikirler Borsa İstanbul'un Patent Pazarında Satılacak!

Borsa İstanbul, girişimcilerin yenilikçi fikirlerinin alınıp satılacağı pazar kuracak. Türkiye’nin bulunduğu coğrafyadaki patentlerin de el değiştirebileceği pazar 2016 yılı sonunda açılacak. Detaylar haberimizde..

Borsa İstanbul, girişimcilerin yenilikçi fikirlerinin alınıp satılacağı pazar kuracak. Türkiye’nin bulunduğu coğrafyadaki patentlerin de el değiştirebileceği pazar 2016 yılı sonunda açılacak.

Borsa İstanbul, yenilikçi fikri olan girişimcilerin bu fikirlerini satabileceği patent pazarı kuracak. Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO), Avrupa Patent Ofisi (EPO) ve Türk Patent Enstitüsü (TPE) desteği ile Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen “Üniversitelerde Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi Konferansı’nın açılışında konuşan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Yılmaz, fikri mülkiyet pazarında talep tarafının ihtiyaç duyduğu patentlerin nereden ve nasıl bulanacağı konusunda sıkıntılar yaşandığını gözlemlediklerini belirterek, bu nedenle bir “patent pazarı” kurmaya karar verdiklerini söyledi.

Bu patent pazarında, patent sahipleriyle patente ihtiyaç duyanları bir araya getireceklerini vurgulayan Yılmaz, ayrıca onlara değerleme hizmeti verecek değerleme kuruluşlarını, hukuk şirketlerini ve diğer servis sağlayıcıları da buluşturarak bu patentlerin el değiştirmesine vesile olacaklarını anlattı. Yılmaz, şunları kaydetti:

“Bu, özellikle yatırımcı bakış açısında önemli bir husus. Biraz önce yurt dışından bu işe yatırım yapan bir fon sahibi ile tanıştım. 7 milyar dolarlık bir fonu patent endüstrisine ayırdıklarını, patent alıp patent sattıklarını söylüyor. Bu, büyük bir endüstri. Türkiye’yi, İstanbul’u bölgenin merkezi yapmayı hedefliyoruz. Sadece Türkiye’de üretilen patentleri değil, bölgemizde üretilen  patentlerin de el değiştirebilme imkanını sağlamayı hedefliyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı da Borsa İstanbul olarak tek başımıza  değil, ekosistem içinde bulunan tüm paydaşlar ile koordineli yürütüyoruz. Hedefimiz gelecek yıl sonuna kadar patent pazarını devreye almak.”

"Patent Değerlendirmesi Önemli"

Patent sayısında Türkiye’de son 10 yılda önemli gelişmeler olduğuna dikkati çeken Yılmaz, “Hem endüstriyel tasarım hem de patent sayısı anlamında hakikaten hızlı bir gelişim gösteriyoruz” dedi. ABD borsalarında işlem gören şirketlerin değerine bakıldığında yüzde 84’lük payı maddi olmayan duran varlıkların oluşturduğunu hatırlatan Yılmaz, bu duran varlıklar içinde fikri mülkiyetlerin payının yüksek olduğuna dikkati çekti. Yılmaz, bunun şirketlerin değerlemesine de ciddi anlamda etki ettiğine işaret ederek, “Bu değerlemenin yapılmasında patentlerin değerlendirilmesi kritik önem arz ediyor. Türkiye’de üretilen patentlerin el değiştirebilme imkanı için patent değerlemesinde uluslararası bir noktaya gelmemiz lazım” dedi.

"Teknolojiyi Pazarlamak İstiyoruz"

Boğaziçi Üniversitesi ile finans teknoparkı kurduklarını hatırlatan Mustafa Kemal Yılmaz, burada finans teknolojileri üretecek tüm şirketlere patent haklarını üretebilmelerine yönelik atmosfer sağlayacaklarını anlattı. Yılmaz, “Bu teknopark inşallah 2017 yılında devreye alınacak. İTÜ ile de bir teknoloji şirketi kurduk. Burada teknoloji üretilmesi ve bunun pazarlanması konusunda ciddi adımlar atmayı hedefliyoruz. Üniversitelerle farklı boyutlarda iş birliği yaparak hem inovasyona destek olmak hem de buralarda üretilecek teknolojiyi pazarlamak istiyoruz” diye konuştu.

Kurulacak proje pazarı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.borsaistanbul.com ve www.bistozelpazar.com web adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor