"Seçili Yörelerde Üç Yeni İŞGEM Kurulması ve Türkiye’deki İŞGEM’ler Arasında Bir Ağ Oluşturulması" projesi kapsamında "Türkiye’de İnkübasyon Modelleri ve Gelişmiş Girişimcilik Ekosistemi İçin İnkübasyon Destek Mekanizmaları Çalıştayı" Ankara’da düzenlendi. Detaylar haberimizde..
"Seçili Yörelerde Üç Yeni İŞGEM Kurulması ve Türkiye’deki İŞGEM’ler Arasında Bir Ağ Oluşturulması" projesi kapsamında "Türkiye’de İnkübasyon Modelleri ve Gelişmiş Girişimcilik Ekosistemi İçin İnkübasyon Destek Mekanizmaları Çalıştayı" Ankara’da düzenlendi.
Çalıştayda, 1960’lı yıllarda Amerika’da kurulmaya başlanan ve işletme kuluçkaları olarak tanımlanan inkübasyon destek mekanizmalarının başarılı girişimcilerin sayısının arttırılmasındaki önemini vurgulayan KOSGEB Başkanı Recep Biçer, bu mekanizmaların görevinin yeni girişimcileri başarılı işletmecilere dönüştürecek bir kuluçka gibi çalışmak olduğunu ifade etti.
Biçer, Türkiye’de bu amaçla Kastamonu, Malatya ve Tokat illerinde birer İş Geliştirme Merkezi'nin açıldığını belirterek, bu merkezlerin 5500 metrekare kapalı alana sahip olduğunu ve yeni girişimcilerin bu İŞGEM’lere yerleşmeye başladığını söyledi. KOBİ’leri KOSGEB koordinasyonunda üniversitelerle bir araya getiren Teknoloji Geliştirme Merkezleri'nin kurulduğunu söyleyen Başkan Biçer, bu sayede üniversitelerin beyin gücünün ve teknolojik altyapısının KOBİ’lerin yenilikçi ve girişimci üretim gücü ile birleştirilmesinin önünü açtıklarını ifade etti.
AB Türkiye Delegasyonu Müsteşarı ve Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı François Begeot ise, Türkiye’nin girişimcilik alanında yaptığı atılımlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Begeot, kısa adı IPA-3 olan "Avrupa Birliği Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı" çerçevesinde yürütülen çalışmaların içeriği hakkında bilgi verdi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt’da Girişimcilik ve AR-GE ekosisteminde işbirliğinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, dokuzuncu ve onuncu kalkınma planlarında girişimciliğe verilen öneme değindi.
Dünyada girişimcilik alanında yapılan çalışmalardan örnekler veren Uzkurt, hızlı ekonomik kalkınma için girişimciliğin desteklenmesinin gereğine işaret etti. Uzkurt, bu amaçla Türkiye’de kısa adı GİSEP olan Türkiye Girişimcilik Stratejisi ve Eylem Planı’nın oluşturulduğunu ve Avrupa Birliği ile ortak yürütülen projelerin bir örneği olan inkübasyon destek mekanizmalarını desteklemelerinin görevleri olduğunu belirtti. Bu amaçla kurulan İŞGEM ve TEKMER’lerin zamanla yaygınlaştırılacağını ve başarılı girişimcilerin ödüllendirileceğini söyleyen Uzkurt mevzuatların gözden geçirilerek ülkemiz şartlarına uygun hale getirilmeye devam edildiğini söyledi.
Çalıştayda, KOSGEB Kobi Araştırmalar ve Proje Koordinasyon Dairesi Başkanı Ömer PAK’ ın koordinatörlüğünde düzenlenen panelde TGBD’den Mustafa İhsan Kızıltaş, İTÜ Arı Çekirdek’ ten Arzu Eryılmaz, Avea Labs’tan İbrahim Delibalta, Fab-Lab’tan Yrd. Doç. Dr. Taner Arsan ve E-Tohum’dan Burak Büyükdemir Türkiye’de verilen inkübasyon hizmetlerinin tarihçesini ve başarılı örneklerini analiz ettiler.
İŞGEM Projesi Ekip Lideri Peter MilFord katılımcıları dört gruba ayırarak, kendi gruplarının moderatörleri liderliğinde nasıl çalışacakları konusunda bilgilendirdi. Daha sonra Kutlu Kazancı, Prof. Dr. A. Hamit Serbest, Ufuk Batum ve Prof. Dr. Türkay Dereli’nin moderatörlüğünü yaptığı dört grup interaktif çalışma yaptı.
İŞGEM Desteği hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.kosgeb.gov.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.
KOSSGEB kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.