TÜBİTAK Afet Hasarlarını Tespit Etmek İçin VISKON-RS'ı Geliştirdi!

TÜBİTAK BİLGEM Bilişim Teknolojileri Enstitüsü'nde, uzaktan algılama ve afet sonrası hasar analiz yazılımı VİSKON-RS sistemi geliştirildi ve AFAD'ın kullanımına sunuldu. Detaylar haberimizde..

TÜBİTAK BİLGEM Bilişim Teknolojileri Enstitüsü'nde, uzaktan algılama ve afet sonrası hasar analiz yazılımı VİSKON-RS sistemi geliştirildi ve AFAD'ın kullanımına sunuldu.

VİSKON-RS; deprem, sel ve orman yangını gibi afet türlerinin hasar analizlerine özelleşmiş uygulamalar içeriyor. Savaş/operasyon sonrası bölge ve bina seviyesi ön hasar analizi yapabilen sistem ayrıca mülteci kamplarının izlenmesi ve çadır tespitinde de kullanılabiliyor.

TÜBİTAK BİLGEM Bilişim Teknolojileri Enstitüsü (BTE) tarafından geliştirilen, uzaktan algılama ve afet sonrası hasar analizi yazılımı VİSKON-RS sistemine ilişkin olarak Türkiye'nin uydu teknolojileri alanında dünyada söz sahibi bir konumda ki TÜBİTAK, ülkenin bu konudaki gelişimini artırmak için  BİLGEM'de milli ihtiyaçlara yönelik olarak hızlı afet hasar analizi konusunda özelleşmiş, uzaktan algılama yazılımı geliştirilebiliyor.

VİSKON-RS adı verilen yazılımla yüksek ve çok yüksek çözünürlüklü birçok uydu görüntüsü işlenebiliyor. Uzaktan algılama teknolojileri yardımıyla geniş alanlara ait veriler daha hızlı ve ekonomik olarak kıymetlendirilebiliyor. VİSKON-RS deprem, sel ve orman yangını gibi afet türlerinin hasar analizlerine özelleşmiş uygulamalar içeriyor

TÜBİTAK, afetlere özel uygulamaların yanı sıra eğitimli/eğitimsiz sınıflandırma, nesne tabanlı görüntü analizi ve doku analizi gibi genel amaçlı kullanılabilecek birçok uygulamanın da VİSKON-RS yazılımında bulunduğuna değinerek, yazılımın uzaktan algılama verilerini okuma, işleme ve analiz etme konularında bütünleşik bir altyapı sunuyor.

Haberin tamamını okumak için: http://www.sanayi.gov.tr/NewsDetails.aspx?newsID=23820&lng=tr

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor