Patenti Alınacak Çapta Bir İş Adamı Modeli Olmak!

Marka uzmanları bir markanın ürün veya hizmet anlamına gelmediğini, bir markanın neyi “vaat” ediyorsa “o” olduğunu söylerler. Dolayısıyla uzun süreli ayakta kalacak bir marka olmak istiyorsanız “Oportünist karakterli iş adamı tipi değil patenti alınacak çapta bir iş adamı modeli olun.” Detaylar

Bütün ticari ve şahsi ilişkilerin temelini güven oluşturmaktadır. Hele hele insanların para ödediği bir konuda çok daha titiz davranılması ve hiçbir şekilde güven sarsıcı harekete girilmemesine özellikle dikkat edilmesi gerekir.

Uzun süre ayakta kalma başarısı gösteren işletmelerin belli ortak özellikleri olduğunu biliyoruz. Yakından baktığımızda en temel olarak hepsinin “ilkeli firma” olarak bilindiklerini görmüş oluruz. Bu, kişiler için de geçerli bir durumdur; işinde doğru ve ilkeli olmayı önceleyenler kariyer basamaklarını çifter çifter çıkmakta zorluk çekmezler.

Marka uzmanları bir markanın ürün veya hizmet anlamına gelmediğini, bir markanın neyi “vaat” ediyorsa “o” olduğunu söylerler. Dolayısıyla müşteriye sunduğu vaatte durmayan bir firmanın uzun vadede kalıcı bir marka olması söz konusu olamaz.

Diyeceğim, uzun süreli ayakta kalacak bir marka olmak istiyorsanız “Oportünist karakterli iş adamı tipi değil patenti alınacak çapta bir iş adamı modeli olun..”

Ülke insanımız ve iş adamlarımızın -istisnalar hariç- bu konuda sicilinin çok iyi olduğunu savunmamız biraz zor. Durum böyle olunca uzun süre ayakta kalan yapılar ve dünya çağında markalar inşa edemiyoruz maalesef.

Aslında firmalarımızda “dürüstük uzmanı” kadrosu açılarak bunların “firmanın dürüstlük parametrelerine uyup uymadığını” raporlaması konusu üzerinde çalışılmalıdır.

Aşağıda bir çok ülkede yapılan yolsuzluk ve dürüstlük deneylerinden üç örnek çalışma bulunuyor:

Yolsuzlukla mücadelede dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), yirmi yıldan bu yana her yıl yayınladığı Yolsuzluk Algı Endeksi′nin 2014 sonuçlarına göre;

Türkiye′nin Endeks Sıralamasındaki Son 6 Yıllık İlerlemesi Sıfırlandı!

175 ülke arasında yapılan endeks çalışmasına göre 2014 sonuçlarında, 5 puanlık düşüşle puanında en büyük düşüş yaşanan ülke Türkiye oldu.

Türkiye′nin Yolsuzluk Algı Endeksi′deki notu, bu yıl 5 puan birden düşerek 50 puandan 45′e geriledi. Puanındaki bu ani düşüş ile Türkiye′nin son 6 yıldaki ilerlemesi sıfırlanmış oldu. Ülke sıralamasında 11 sıra birden düşüş yasayan Türkiye, 2013 yılı endeksinde 53. sıradayken simdi 64. sırada yer alıyor. Yolsuzluk Algı Endeksi sıralamasındaki bu düşüş, son yıllarda ilerleme olarak belirtilen tüm reformlarda bunların tersine ve olumsuz olarak değerlendirilen bir gerilemeye işaret ediyor.

Türkiye, 38 Avrupa ülkesi arasında Makedonya ile birlikte 27. sırada yer alırken, 6 Avrupa Birliği aday ülkesi arasında yine Makedonya ile birlikte 2. sırada yer alıyor. 19 G20 ülkesi arasında Türkiye 10. sırada bulunurken, 20 Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkesi ile kıyaslandığında ise 7. sırada yer alıyor.

2014 Yolsuzluk Algı Endeksi′nde küresel ölçekte ülkelerin % 69′u 50 puanın altında kalıyor. Endeks′teki sıralamada 92 puanla yolsuzluk algısının en az görüldüğü ülke olarak Danimarka en üst sırada yer alırken, Danimarka’yı Yeni Zelanda (91) ve Finlandiya (89) izliyor. Kuzey Kore ve Somali ise 8 puanla yolsuzluk algısının en yüksek olduğu ülkeler olarak belirlendi.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün listesi, yabancı sermayeyi, istihdam ve katma değer getirecek doğrudan yatırımları cezp etmek isteyen ülkeler açısından önemli bir role sahip.

Çokuluslu şirketler genellikle, yatırım yapacakları ülkedeki yolsuzluğun boyutunu incelemeyi genellikle ihmal etmiyorlar.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün ikinci çalışması ise, önde gelen 28 ülkenin ihracat ağırlıklı iş yapan şirketlerini rüşvet ve yolsuzluk açısından masaya yatırması.

Örnek Ülke Hollanda

10 puanın "en temiz ülkenin şirketlerine" verildiği araştırmada Hollanda 8,8 puanla ilk sırada yer aldı. Rusya 6,1 puan alarak son sırada yer aldı.

İşte En Dürüst 7 Ülke

Endekse göre, Hollanda ve İsviçre şirketleri en az rüşvet ödeyen şirketler olurken, bu ülkeleri 3'üncü sırada Belçika, 4'üncü sırada Almanya ve Japonya, 6'ıncı sırada Avustralya ve Kanada izliyor.

Singapur ve İngiltere 8'inci sırada, ABD 10'uncu sırada, Fransa ve İspanya 11'inci sırada, Güney Kore 13'üncü sırada, Brezilya 14'üncü sırada yer alırken, Hong Kong, İtalya, Malezya ve Güney Afrika 15'inciliği paylaşıyor.

Türkiye 19'uncu Sırada

Endekste, Tayvan, Hindistan ve Türkiye 19'uncu sırada, Suudi Arabistan 22'inci sırada, Arjantin ve BAE 23'üncü sırada, Endonezya 25'inci sırada, Meksika 26'ıncı sırada bulunurken, Çin 27'inci ve Rusya 28'inci sırada yer alıyor.

Bir başka dürüstlük araştırmasında;

East Anglia Üniversitesindeki araştırmacılar çeşitli ülkelerin vatandaşlarının ne kadar dürüst olduğunu görmek için 15 ülkeden 1500 kişiyle bir test gerçekleştirdiler ve dürüstlük testinin sonuncuları bizim açımızdan hiç iç açıcı değil.

15 ülkeden 1500 katılımcı ile yapılan dürüstlük araştırmasının en kötüleri Çin ve Türkiye oldu!

Dürüstlük ölçümü için katılımcılara iki görev verilmiş. İlk önce insanlardan yazı-tura atmaları ve her tura için ödeme yapılacağı söylenmiş. Katılımcılardan gelen turaları dürüstçe raporlamaları istenmiş.

İkinci olarak bir müzik ile ilgili soruların bulunduğu testi Google’dan yardım almadan çözmeleri istenmiş.

Bu iki test sonucunda en çok Çin ve Türkiye’den katılımcıların hile yaptığı tespit edilmiş.

Araştırmacılar dürüstlüğün ülkeler arasında büyük farklılıklar gösterdiğini tespit etmişler. İlk testte Britanyalılar, ikinci testte Japonlar en dürüst ülke çıkarken Çin ve Türkiye sınıfta kaldı. Ayrıca katılımcılara en yalancı olduğunu düşündükleri millet sorulmuş ve katılımcılardan en çok Yunanistan cevabı alınmış.

Çalışmaya Türkiye, Brezilya, Çin, Yunanistan, Rusya, İsviçre, ABD, Arjantin, Danimarka, Büyük Britanya, Hindistan, Güney Afrika ve Güney Kore dâhil edilmiş.

Sıralamalara bir bakalım.

“Yazı tura” testinin dürüstlük sıralaması

1. Büyük Britanya
2. Güney Afrika
3. Portekiz
4. Yunanistan
5. İsviçre
6. Danimarka
7. Türkiye
8. Çin

Diğer “müzik” testinin dürüstlük sıralaması

1. Japonya
2. Büyük Britanya
3. ABD
4. Danimarka
5. İsviçre
6. Güney Afrika
7. Güney Kore
8. Yunanistan
9. Arjantin
10. Rusya
11. Brezilya
12. Portekiz
13. Hindistan
14. Çin
15. Türkiye

Sonuç olarak; patenti alınacak çapta bir iş adamı modeli olmamız şart…

Bu içeriği 6.554 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Rehberi, Ulusal, Uluslararası
Yazar Salih Keskin Hakkında

Salih Keskin, kreatif düşünce modellerinin üretimi ve inovasyon üzerine iş dünyasında, üniversitelerde ve sivil toplum örgütlerinde eğitimler vermekte, danışmanlık ve araştırmalar yapmaktadır. Halen İstanbul Kültür Üniversitesinde Öğretim Üyeliğine devam etmekte olan yazar aynı zamanda inovasyon konusunda kitaplar ve makaleler yazıyor. Yazar kaleme aldığı inovasyon odaklı yazılarıyla artık Girişim Haber okurlarının da ekranında.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor