25 Yaşında Bakterilere Karşı Etkili Polimer Geliştirdi!

Melbourne Üniversitesi'nde PhD öğrencisi olan 25 yaşındaki Shu Lam ilaçlara karşı dirençli bakterilere karşı çok daha etkili bir yöntem geliştirdi. Detaylar haberimizde..

İlaçlara karşı dirençli bakteriler çok büyük bir problem. Hatta bunu gören Birleşmiş Milletler bu problemi Global bir Tehdit olarak açıklamış. Antibiyotiğe dirençli bakteriler günümüzde yılda yaklaşık 700000 insanın ölümüne neden oluyor, ancak hesaplamalara göre 2050 yılında bu rakam 10 milyona çıkacak.

Melbourne Üniversitesi'nde PhD öğrencisi olan 25 yaşındaki Shu Lam ise bakterilere karşı antibiyotik geliştirmek yerine çok daha etkili yıldız şeklinde bir polimer geliştirmiş. Şu an bu polimer 6 tane süper-bakteri karşısında denenmiş ve tümünde başarılı sonuçlar elde edilmiş.

PhD öğrencisi Shu Lam'ın Telegraph gazetesine verdiği açıklamada söylediğine göre bu polimer bakterilere yapışıyor ve bu bakteride strese neden oluyor. Strse giren bakteri zamanla kendi kendisini öldürüyor. Şu an oldukça yeni bir keşif olduğu için halen deney aşamasında olan bu polimer, bakterileri öldürdükten sonra yeni nesilde gelişen bakteriler bağışıklık da geliştiremiyor.

Günümüzde bakteriler karşısında kullanılan en aktif silah olan antibiyotikler bakterileri zehirleyerek öldürüyor. Bakteriler yanında sağlıklı hücreleri de etkileyen bu ilaçlarla karşılaştırıldığında Shu Lam’ın geliştirdiği polimerler sağlıklı hücreye hiç zarar vermiyor.

Peki değerli genç okurlarımız; siz kendi alanınızla ilgili neler geliştirmeyi üretmeyi düşünüyorsunuz?

superileri.com kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor