Yeni Nesil E-Ticaret Müşterisinin Yeni Nesil Teslimat Beklentileri

Pit Start CEO’su Ferhat Öztürk, online alışveriş yapan yeni nesil e-ticaret müşterisinin teslimat ihtiyaçlarını ve teslimat sektöründe değişmesi gerekenleri anlattı. Detaylar Haberimizde..

Tüketici ihtiyaçlarına göre değişen ve her geçen gün gelişen teslimat sektörü, online alışveriş yapan kullanıcılara en kaliteli hizmeti sunmak için kolları sıvadı. Pit Start CEO’su Ferhat Öztürk, online alışveriş yapan yeni nesil e-ticaret müşterisinin teslimat ihtiyaçlarını ve teslimat sektöründe değişmesi gerekenleri anlattı.

Ülkemizde e-ticaret sektörü hızla ilerlerken, e-ticaret müşterilerinin ihtiyaçları, istekleri ve beklentileri de artıyor. Tüketicilerin çoğunluğu alışverişlerini fiziksel olarak mağazalarda gerçekleştirirken, son yıllarda online alışverişe olan ilgi hızla artıyor. Günlük yaşantımızın temposu, iş koşuşturmaları, artan sorumluluklar ve özellikle trafik sorunları, aslındaheyecan duyarak, keyif alarak yapacağımız işleri bile, eziyete dönüştürüyor. Neyse ki, artık internet üzerinden istediğimiz her şeyi satın alabiliyor ve ekstra bir çaba içine girmiyoruz. Fakat tüketicilerin online olarak yaptıkları alışverişlerde en önemli unsur, teslimat konusu. Müşteri beklentilerini karşılayabilmede teslimat seçenekleri ve süresinin oldukça önemli bir yeri bulunuyor. TÜİK'in paylaştığı 2015 yılı e-ticaret raporuna göre, yüzde 45’lik bir oran ile internetten alışveriş yapan kişilerin yaşadığı en büyük sorun teslimatın belirtilen sürede gelmemesi, kullanıcıların yüzde 42'si yanlış/hasarlı üründen, kalan yüzdesi ise güvenli ödeme konusundan şikayetçi. Güvenli ödeme konusu da oldukça önemli, bu konuda oldukça iyi alınan tedbirler var. Teslimat sektörü ise tüm bu verilerden yola çıkarak her geçen gün kendini geliştiriyor ve hizmet kalitesini arttırıyor.

Ülkemizde e-ticaret’in yaygınlaşmaya başladığı ilk zamanlarda, alınan bir ürün neredeyse 4 ila 5 günde elimize geçebiliyorken bugün aynı gün teslim alabiliyoruz. Tüketicilerin çoğunluğunun beklentisi, taahhüt edilen zamanda ürünün kendisine ulaşması. Bu konuda birçok e-ticaret şirketi bu sorumluluğu tam anlamıyla yerine getirmeye çalışsa da, bir çoğu hala teslimat konusunda sıkıntı yaşıyor.

Pit Start CEO’su Ferhat Öztürk, online alışveriş yapan yeni nesil e-ticaret müşterisinin teslimat ihtiyaçlarını, teslimat sektöründe değişmesi gerekenleri ve online alışverişlerdeki başlıca tüketici sorunlarını aşağıdaki şekilde özetledi;

1- Yanlış veya Hasarlı Ürün Sorunu

E-ticaret müşterilerinin neredeyse yarısı yanlış veya hasarlı ürünle karşılaşıyor. Tüketiciler hem aldıkları ürünlerin hem de ambalaja da büyük önem veriyor. Teslim edeceğiniz ürünleri sevkiyata vermeden önce doğru paketlendiğinden de emin olmanızda fayda var. Mutlaka firmanızın markasını ya da logosunu taşıyan ambalajlar kullanmanız size avantaj sağlayabilir.

2- Aynı Gün Teslimat

Günlük yaşantımızın temposu, iş koşuşturmaları ve özellikle trafik sorunları, aslında en çok heyecan duyarak, keyif alarak yapacağımız işleri bile zorlanarak yapmamıza neden oluyor. Bu yüzden internet üzerinden istediğimiz her şeyi satın almaya çalışıyoruz. E-ticaret kullanıcıların en önemli sorunlarının başında teslimat gecikmesi var. Bu sorun için harekete geçen birçok firma, aynı gün teslimat yöntemiyle tüketicilerin ihtiyaç ve beklentilerine cevap veriyor.

3- Güvenli Ödeme

Markanıza imaj kazandıracak güvenli ödeme sistemleri tüketici güveni kazandırır. Bankaların ve ödeme alt yapısı sunan kuruluşlar 3D secure, tek adımda ödeme kolaylığı gibi yapılan seçenekler tüketiciye güvenin kademeli olarak artmasını sağlayacaktır.

4- Sipariş Takibi

E-ticaret firmalarının çoğu, yapılan online alışverişten sonra müşterilerine sipariş takibi imkanı sunuyor. Bu sayede müşteriler, ürünlerinin firmaya teslim edilmesini, teslimat aracına yüklenmesini, ürünün ne zaman geleceğini vb. süreçleri online olarak takip edebiliyor.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorumlar

Engin Satana
Engin Satana
Merhaba. Yeni nesil e-ticareti aslında çok kanallı e-ticaret olarak algılamak daha sağlıklı olacak gibi. Belki zamanla e-ticaretin formu ve hedefi değişiyor ancak müşteriler her noktadan alışveriş yapmak istiyorlar. Evet bu kapsamda bütün sipariş bilgilerinin ve müşteri bilgilerinin tek bir yerde toplanması lazım. Bu da işin zor olan kısmı...Benim bu konuda yazdığım ufak bir yazı var. İlginizi çeker umarım. goo.gl/b9Hi97

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor