Türkiye’nin İlk 5G Mükemmeliyet Merkezi Ankara’da Kuruldu!

Türk Telekom’un araştırma ve geliştirme alanında faaliyet gösteren iştiraki Argela tarafından tasarlanan ve milli 5G teknolojilerinin geliştirmesi amacıyla faaliyet gösterecek olan 5G Mükemmeliyet Merkezi Ankara'da kuruldu. Detaylar haberimizde..

Türk Telekom’un araştırma ve geliştirme alanında faaliyet gösteren iştiraki Argela tarafından tasarlanan ve milli 5G teknolojilerinin geliştirmesi amacıyla faaliyet gösterecek olan 5G Mükemmeliyet Merkezi; Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Ahmet Arslan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Sayın Ömer Fatih Sayan’ın katılımları ve Türk Telekom CEO’su Paul Doany ile Argela CEO’su Bülent Kaytaz’ın ev sahipliğinde Ankara’da açıldı.

5G teknolojilerinin geliştirilmesinin yanında, milli iletişim teknolojilerinin kalbi olacak projelerin geliştirilmesinde etkin rol oynayacak Türkiye’nin ilk “5G Mükemmeliyet Merkezi” Türk Telekom ve Türk Telekom iştiraki Argela’nın ortak girişimi ile Ankara’da açıldı.

5G Mükemmeliyet Merkezi, Türkiye’nin 5G üzerine teknoloji üreten ve ihraç eden bir ülke olmasına katkı sağlama amacıyla faaliyet gösterecek. Merkez, 2023 hedeflerine giden yolda ileri teknolojiler geliştirme vizyonu çerçevesinde, iletişim altyapılarını millileştirecek büyük bir adım olarak nitelendiriliyor.

Türk Telekom’un, ülkenin 2023 hedeflerine giden yolda ileri teknolojiler geliştirme vizyonu çerçevesinde hayata geçirilen 5G Mükemmeliyet Merkezi; ekonomi, teknoloji ve güvenlik açılarından milliliğin kritik olduğu “iletişim altyapılarını tam bağımsızlığa ulaştırma misyonunu” da üstlenmiş durumda. Bu merkez, Türk Telekom’un Argela çatısı altında, 5G teknolojilerini geliştirmenin yanında, geliştirilen teknolojileri ticari kullanıma sunmayı ve dünyaya ihraç etmeyi de amaçlıyor. Bunun yanı sıra, Türkiye’nin bu teknolojilerde dışa bağımlılığını azaltarak cari açığına ve dolayısıyla Türkiye ekonomisine katkıda bulunmak da öncelikli hedefler arasında yer alıyor.

Dünya Devleri ile Çift Yönlü Teknoloji Transferi

5G Mükemmeliyet Merkezi; ABD Silikon Vadisi’nde bulunan ve küresel teknoloji devlerinin de birlikte çalıştığı Open Networking Lab. ile de yakın ve aktif bir iş birliği içinde çalışıyor. Bu iş birliği ile çift yönlü bir teknoloji transferi de söz konusu olacak.

Yıldırım; "Teknoloji Üreten Ülke Olacağız"

5G Mükemmeliyet Merkezi’nin açılışında konuşan Başbakan Binali Yıldırım 5G konusunda yapılan çalışmaları da değerlendirdi. Başbakan Yıldırım, 2015 yılında 4G ile zaman kaybetmemek için 5G’ye geçmek kararı verdiklerini hatırlatarak ara kademe olarak 4.5G ile işe başladıklarını ve şu anda da 5G’ye hazırlık çalışmalarını açılışı yapılan mükemmeliyet merkezinde başlattıklarını söyledi. Başbakan Binali Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü; Bugün burada açılışını gerçekleştirdiğimiz 5G Mükemmeliyet Merkezi’nde yapılacak çalışmalar, teknoloji testleri ve bunlardan elde edilecek başarılı sonuçlarla, ülkemiz uluslararası arenada daha fazla söz sahibi olacak. Teknolojiye daha fazla yatırım yapan, teknolojinin kullancısı değil aynı zamanda geliştiricisi ve üreticisi olan Türkiye, yakın gelecekte 5G teknolojilerinin lider üreticilerinden biri olacak.’’

Yıldırım, 5. Nesil telekom hizmetlerine milli imkanlarla ulaşmak için kurulan merkezin güzel hizmetlere vesile olmasını temenni ederken merkezin açılışında emeği geçenlere teşkkür etti, çalışanlara başarılar diledi.

5G Mükemmeliyet Merkezi açılış töreninde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türk Telekom Argela’nın 4 yıldan fazla süredir odaklandığı 5G ve 5G etkinleştirici teknolojileri ile 13 üniversitenin ve 30'dan fazla akademisyenin katıldığı 5G Mükemmeliyet Merkezi ile Üniversiteler İşbirliği Platformu'nu oluşturarak 5G yenilik sürecindeki çalışmaları koordine ettiğini belirtti.

Gelinen noktada, gelişimini bilgi ekonomisi temeli üzerine kurgulayan ve bu alanda stratejiler geliştiren ülkelerin öne çıktığını vurgulayan Özlü, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün dünyadaki pazar büyüklüğünün 5 trilyon dolara ulaştığını söyledi.

Özlü, bu alanda, gelişmekte olan ülkelere en büyük fırsatları sunan sektörün yazılım sektörü olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Araştırmalara göre, bugün itibarıyla 10-11 milyar cihazın internete bağlı olduğu tahmin edilmekte ve bu rakamın 2020 yılına gelindiğinde 50 milyar cihaz seviyesine ulaşması öngörülmektedir. 2003 yılında dünyada kişi başına düşen birbirleriyle bağlantılı cihaz oranı 0,08 iken bu oranın 2020 yılı tahmini ise 6,48'dir."

Bölgede yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, Türkiye'nin 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla yürüdüğüne, teknolojisini geliştirdiğine dikkati çeken Özlü, 2015 yılı verilerine göre, yüksek teknolojili sektörlerin dünya ticaretindeki değerinin yaklaşık 3,2 trilyon dolara ulaştığını dile getirdi.

"Ar-Ge Merkezi Sayımız 371’e Ulaştı"

Özlü, Türkiye'nin bu büyük pastadan aldığı payın ise sadece yüzde 0,2’ler seviyesinde olduğuna işaret ederek, "Son 14 yılda uyguladığımız politikalarla ülkemizde 2 olan teknopark sayımız 52’si faal olmak üzere 64’e, Ar-Ge merkezi sayımız ise 371’e ulaştı. Teknoparklarda istihdam edilen Ar-Ge personel sayımız da 33 bin 675’e yükseldi. 2002 yılında 1,8 milyar lira olan Ar-Ge harcamamız, 2015 yılında 20,6 milyar liraya ulaştı." değerlendirmesinde bulundu.

Bu harcamaların yüzde 50’sinin özel sektör tarafından yapıldığına dikkati çeken Özlü, bilgi ve iletişim sektöründe Ar-Ge personeli sayısının da 2015'te 122 bin 288 kişiye yükseldiğini kaydetti.

Türkiye'nin, yeni bir atılımın eşiğinde olduğunu vurgulayan Bakan Özlü; "İnşallah referandum sonrası Türkiye, güven ve istikrar içinde bugüne kadar yazdığı başarı hikayelerine yenilerini ekleyecektir. Bu merkezin de bu dönemde bir başarı hikayesinin gerçekleşmesinde önemli yer tutacağını ve güçlü bir sinerji oluşturacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Amacımız, Teknolojiyi Geliştiren Bir Ülke Olmak"

Apple, Microsoft, Google gibi dünyada marka değeri en yüksek 3 şirketin bilişim teknolojileri alanında faaliyet göstermesinin tesadüf olmadığını dile getiren Özlü, Türkiye'nin dünya bilişim sektöründe hem coğrafik hem de sosyal yapı olarak yüksek potansiyele sahip ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

Bu kapsamda, Bakanlık olarak 2017-2019 dönemini kapsayan "Türkiye Yazılım Sektörü Stratejisi ve Eylem Planı"nı hazırladıklarını ve planın 5 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak uygulamaya alındığını anımsatan Özlü, şöyle devam etti: "2015 yılı verilerine göre, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü bir önceki yıla göre yüzde 15,2’lik artışla yaklaşık 82,1 milyar liralık bir ticaret hacmine ulaşmıştır. Şirket bilançolarına yansıyan yurtdışı satış rakamı ise yüzde 24’lük artışla yaklaşık 5 milyar liraya yükselmiştir. 2015 yılı verilerine göre, 200 bine yakın istihdamın oluştuğu sektörde en dikkat çekici hususlardan biri ise çalışan kişi başına ücretin 3 bin 303 lira en yüksek olduğu ikinci sektör olmasıdır. Bakanlık olarak büyük veri, bulut bilişim, nesnelerin interneti, kablosuz iletişim teknolojileri, 3 boyutlu yazıcılar gibi teknolojiler üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Teknolojiyi sadece kullanan değil, aynı zamanda geliştiren bir ülke olmak için kararlı adımlarla yolumuza devam ediyoruz."

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 5G Mükemmeliyet Merkezi`nin, hem Türk Telekom’un hizmet, ürün ve teknolojilerinin geliştirilmesini sağlayacağını hem de Türkiye’nin gelişmekte olan bu sektörüne çok önemli bir kaldıraç olacağını belirtti.

Bakan Arslan konuşmasında, yapılan her işte, atılan her adımda yolun, bilgiye ve bilişime çıktığını belirterek, bilginin üretilmesi, paylaşılması ve bilgiye erişimdeki hızın yüksek olması nedeniyle insanlığın adeta bir bilgi taarruzuyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bilgiyi üretmeyen, ürettiği bilgiyi ürüne dönüştüremeyen ve bunu dünyaya pazarlayamayan ülkelerin gelişmelerinin, kalkınmalarının mümkün olmadığına dikkati çeken Arslan, "Başka ülkelerin teknolojilerini kullanmak, ülke kaynakları açısından da ülke çıkarları açısından da sürdürülebilir bir durum değil. Bu noktada biz bilgi teknolojileri sektörümüzün, geleceğini yerli üretim, yüksek teknoloji ve küresel marka başlıkları altında ele alıyoruz. Bilişim sektörünü, bu üç fazda başarıya ulaştırabilirsek, Türkiye, bu sektörden elde edeceği geliri artırdığı gibi ihracatta çok büyük bir sıçrama yaşayabilir." diye konuştu.

Arslan, bugün ülkede, kendi imkanlarıyla oluşmuş ve içinden küresel markalar çıkarmış bir telekomünikasyon sektöründen bahsedebildiğini anlatarak, ancak bu başarıyı sürdürebilmek için yenilikçi olmak gerektiğini kaydetti.

Bilişimle ilgili her türlü yatırımı stratejik yatırım olarak gördüklerini ifade eden Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Açılışını yaptığımız bu tesis de tam da bu amaca yönelik çok yerinde bir hamle. Hem Türk Telekom’un hizmet, ürün ve teknolojilerinin geliştirilmesini sağlayacak hem de Türkiye’nin gelişmekte olan bu sektörüne çok önemli bir kaldıraç olacak. Ülkemiz ekonomisi ve güvenliği açısından çok önemli getirileri olacak. Özellikle, 5G çalışmaları kapsamında çok ciddi katkılarda bulunacağına kimsenin şüphesi olmasın. Bu süreçte altyapılarımızın, servislerimizin ve tüm milli kaynaklarımızın azami oranda kullanılması ve gelişmesi sağlanmış olacak. 5G’nin en önemli beklentilerinden biri iletişim hızındaki artış olarak gözükmekte. Ancak bu süreçte en önemli kazanım, ağ ve ağ altyapılarının yazılımlarının milli olarak geliştirilmesi ve bu anlamda yol almak olacak. Bu noktada bu tür tesisler sayesinde ülke olarak katkımızı artırabileceğimiz ve diğer ülkelerle mukayese edildiğinde, özgün çalışmalar gerçekleştirebileceğimiz bir aşamaya ulaştığımızı memnuniyetle ifade etmem gerekir."

Çalışmalar, iyi koordine ederek sürdürülürse yazılım ağırlıklı bu süreçlerde ülke olarak uygun imkanlar yakalamanın mümkün hale geleceğini dile getiren Arslan, Türkiye'nin bugün telekomünikasyon alanında bulunduğu yerin, genç kuşaklar açısından son derece doğal, olması gereken bir düzey gibi algılandığını ancak orta ve üstü kuşakların, ülkenin bu alanda nereye geldiğini iyi bildiklerini söyledi.

Arslan, 2002'de 22 bin olan geniş bant abone sayısının, bugün 60 milyonun üzerine çıktığını, 19 milyonu aktif olmak üzere 45 milyonun üzerinde abonenin 4,5G ile tanıştığını belirterek, şöyle konuştu: "Ülkemizin bilişimde yaşadığı bu sıçramada kuşkusuz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu ve Başkanımız Binali Yıldırım’ın liderliğinin yadsınamaz çok önemli katkısı var. Ulaştırma Bakanlığı yaptığı dönemlerde, Başbakanımızın bu sektörü, Afrika seviyelerinden dünyanın en önemli ülkeleri seviyesine getirdiğini hep beraber biliyoruz, yaşadık. Bugün bahse konu 5G ise yine aynı anlayışla Başbakanımızın, hükümetimiz de dahil olmak üzere en üst düzeyde sahiplenmesi sonucunda gerçekleşmiş ve çok önemli adımlar atılmış."

Arslan, Nisan 2016’da Yeni Nesil Mobil Haberleşme Teknolojileri Türkiye Forumu yani 5GTR'nin kurulduğunu ifade ederek, Türkiye ile Japonya arasında 5G’yi de kapsayan ortaklık yapılması için işbirliği metninin imzaladığını, Mayıs 2016'da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Kore Haberleşme Komisyonu arasında 5G de dahil haberleşme alanında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptının imzalandığını anımsattı.

BTK tarafından Uluslararası Telekomünikasyon Birliğinin (ITU) 5G standartlarını belirleme çalışmalarının yürütüldüğü WTSA 2016 Konferanslarına katılım sağlandığını dile getiren Arslan, ULAK Projesi 5G ve ötesi yönünde ilerlemesini kararlaştırarak, önemli mesafe alındığını söyledi.

ARGELA tarafından yürütülen Milat Projesi ile kamuda siber güvenlik ve 5G ağ altyapısı teknolojilerinin geliştirilmesinin önemli bir hedef olarak belirlendiğine dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti: "Canı gönülden inanıyorum ki, Sayın Başbakanımızın ve hükümetlerimizin desteği ile Ar-Ge’ye önem veren Türk Telekom gibi firmalarımız sayesinde dünyayla aynı anda milli 5G altyapısını kurabilecek yazılım ve donanımları üretebilecek konuma ulaşacağız. Burayla birlikte standartlarımızı da oluşturmuş olacağız. Bu da, dünyada standardını oluşturan ve geliştiren ülkeler arasında yer almamız adına çok önemli bir gelişme olacak."

Arslan, Türk Telekom tarafından ülkeye ve sektöre kazandırılan 5G Mükemmeliyet Merkezi’nin, sektöre yeni bir soluk getirmesi temennisinde bulundu.

Doany: “5G Mükemmeliyet Merkezi, Türkiye’nin Teknoloji İhraç Eden Bir Ülke Olması İçin Çalışacak”

Açılışta konuşan Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, Argela 5G Mükemmeliyet Merkezi’ni yeni nesil mobil teknolojilerin geleceği için inşa ettiklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“5G Mükemmeliyet Merkezi’ni Başbakanımızın katılımı ile hayata geçirmekten onur duyuyoruz. Merkezimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın da işaret ettiği üzere Türkiye’nin sadece teknoloji tüketen değil, aynı zamanda üreten ve hatta ihraç eden bir ülke olarak konumlanması için çalışacak. Türk Telekom olarak biz de bu amaç için çalışıyoruz. Merkezimiz, bu amaç doğrultusundaki kararlılığımızın da en somut göstergesi. 5G Mükemmeliyet Merkezi, milli 5G teknolojilerini geliştirmenin yanı sıra, siber güvenliğinin ve iletişim altyapılarının millileştirilmesi için de hizmet verecek. Merkezimiz, uluslararası teknoloji şirketleri için rol model, üniversiteler ve öğrenciler için de cazip bir araştırma sahası olacak. Argela mühendislerinin yanı sıra 13 farklı üniversiteden 30’dan fazla öğretim üyesinin iş birliği ile faaliyetlerini sürdürecek olan Merkez, 5G üzerine projesi olan girişimci, öğrenci ve akademisyenlere, projelerini 5G altyapıları üzerinde test ederek geliştirme imkânı da sunacak.“

Doany: “Hedef, İletişim Teknolojilerinde Tam Bağımsız Olmak”

Dr. Doany, sözlerine şöyle devam etti: “Bu önemli yatırımları büyük bir gururla yapıyoruz çünkü geliştirdiğimiz, geliştirilmesine destek olduğumuz ve içerisinde yer aldığımız projelerle ana hedefimiz, iletişim teknolojilerinde ülke olarak tam bağımsız bir yapıya sahip olmak. Türk Telekom ve Argela olarak bu amaç doğrultusunda 5G’nin standartlarını belirleyen konsorsiyumlarda da Türkiye’yi başarıyla temsil ediyoruz. Argela tarafından Devlet Kurumları ve Bakanlıklar için ulusal ve güvenli bir altyapı tasarlıyoruz. Akıllı şehirlerin, akıllı belediyelerin, akıllı hastanelerin ve akıllı havaalanlarının olduğu bir döneme geçiş yapıyoruz. İştiraklerimiz ile birlikte şehirlerin, binaların, nesnelerin ve hizmetlerin “akıllı” hale gelmesi için, gerekli olan milli şebekeleri biz geliştiriyoruz. Bir başka deyişle, Türk mühendisliğini gururla dünyaya sunuyoruz.”

Kaytaz: “Hedef 5G'de Uluslararası Düzeyde Kabul Görmüş Bir Teknoloji Şirketi Olmak”

Argela CEO’su Bülent Kaytaz ise, son 5 yıldır, 5G sistemlerine programlanabilme ve kontrol edilebilme özellikleri sağlayan ve iletişim altyapılarını akıllı hale getiren yazılım ağırlıklı teknolojilere odaklandıklarını söyledi. Kaytaz açıklamasını şu sözleri ile sürdürdü: “5G teknolojileri üzerindeki çalışmalarımızda kendimize üç önemli hedef koyduk. Bunlardan ilki, 5G konusunda uluslararası düzeyde kabul görmüş bir teknoloji şirketi olmak. İkincisi, bu teknolojileri kullanarak milli ve güvenlikli iletişim altyapılarının geliştirilmesine katkıda bulunmak. Üçüncüsü ise, geliştirdiğimiz bu özgün teknolojilerin ülke içinde ve uluslararası arenada kurduğumuz ekosistem vasıtasıyla büyük ölçekli projelerde bugünden uygulanmasını sağlamak. Bu kapsamda 5G teknolojileri alanında geliştirdiğimiz ProgRAN ile dünya genelinde kullanılacak 5G uyumlu baz istasyonlarını tasarlıyor ve 5G’nin standartlarını LTE lansmanı öncesinden itibaren kodluyoruz. ProgRAN teknolojisi için ABD Patent ve Marka Ofisine bugüne kadar 28 adet patent başvurusu yapmış olmaktan gurur duyuyoruz. Bu noktada başarılarımızın küresel düzeyde takdir topladığının da altını çizmek isterim. ProgRAN ile teknoloji sektörünün en büyük organizasyonlarından biri kabul edilen MWC 2017 kapsamında düzenlenen Küresel Mobil Ödülleri’nde, “LTE’nin 5G’ye Evrimine Üstün Katkı” kategorisinde finale kalarak dünya devleri ile birlikte en iyi 5 proje arasında yer alma başarısı gösterdik. Bunun yanı sıra Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından başlatılan; ağ altyapısını millileştirecek, siber güvenlik önlemleri artırılmış, esnek ve programlanabilir bir altyapı sağlayacak MİLAT projesini gerçekleştiriyoruz; milli baz istasyonu ULAK projesinde ise önemli sorumluluklar üstleniyoruz. Tüm bu gelişmeler ve yaptığımız patent başvuruları, 5G alanında uluslararası ölçekte önemli bir yere geldiğimizin de en somut gösterge niteliğinde. Çalışmalarımızın sonuçlarını bu şekilde görmek, geleceğe daha güvenli bakmamız için bize güç veriyor.”

Milli Teknolojiler Geliştirilecek

Milli 5G teknolojilerinin geliştirilmesi ve 5G’ye geçiş sürecini milli imkânlarla ve kaynaklarla yönetmek üzere hayata geçirilen 5G Mükemmeliyet Merkezi’nde geliştirilen teknolojileri, mevcut LTE altyapısı ile ülke çapındaki bilgi ve iletişim teknolojileri altyapısına uygulamak da mümkün olacak.

Merkezde bu kapsamda ilk etapta; ağ altyapısını millileştirmek üzere geliştirilen MİLAT, milli baz istasyonu ULAK, programlanabilir radyo erişim ağı ProgRAN, entegre kamu iletişim platformu Argela EKİP ve ağların performansının analizi ADLS – LTE Bonding (birleştirme) yetenekleri, gerçek sistemler üzerinde çalışacak şekilde ziyaretçilere gösteriliyor.

5G Teknolojileri İçin Ulusal ve Uluslararası Düzeyde Test ve Entegrasyon Platformu

5G Mükemmeliyet Merkezi, geliştirilen milli projeler için gerçek ve canlı sistemler üzerinde test ve demo imkânı sunan bir platform olmayı; ilerleyen dönemlerde ise 5G konusunda birlikte çalışabilirlik, sertifikasyon ve eğitim merkezi olarak da hizmet vermeyi hedefliyor.

Uluslararası arenada gerçekleştirilen 5G çalışmalarına laboratuvar, operatör ve üreticilere kolay erişim sağlanmasına da katkı sunacak olan 5G Mükemmeliyet Merkezi’ndeki çalışmalar, dünya çapında geniş bir ekosistem içinde geliştirilerek tüm ülkenin faydasına sunulacak. Ayrıca teknoloji transferi gibi yöntemler ile de teknoloji ihracatına yönelik önemli katkılar sağlayacak.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor