İslami Finans ile Dünyanın En Güçlü Ekonomileri Arasında Yer Alabiliriz!

Gelecekte ekonomik anlamda güçlü olmak için şimdiden İslam Ekonomisi’ne yönelmek gerektiğini ifade eden Önder İş Dünyası Sanayici ve İşadamları Derneği (ÖNSİAD) Başkanı Rasim Erdoğmuş, Türkiye’nin de biran önce İslami ekonomi ve finans uygulamalarına ağırlık vermesi gerektiğini söyledi. Detaylar

Gelecekte ekonomik anlamda güçlü olmak için şimdiden İslam Ekonomisi’ne yönelmek gerektiğini ifade eden Önder İş Dünyası Sanayici ve İşadamları Derneği (ÖNSİAD) Başkanı Rasim Erdoğmuş, batının İslam ekonomisiyle ilgili çalışmalara çoktan başladığını, Türkiye’nin de biran önce İslami ekonomi ve finans uygulamalarına ağırlık vermesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’de bir ilke imza atarak düzenledikleri Uluslararası İslam Ekonomisi, Finans ve Etik Kongresi’nin (İSEFE’17) İslam ekonomisine yapılan çok önemli bir yatırım olduğunu aktaran Erdoğmuş, “İslam ekonomisi, finansı ve etiğinin her yönüyle bilimsel bir zeminde tartışıldığı, önemli verilerin paylaşıldığı İSEFE, bu alanda atılan çok önemli bir adım. Bu etkinlikten ve çıktılarından tüm ülkenin faydalanabileceğine inanıyoruz. Bu amaçla İSEFE’nin devamı gelecek” diye konuştu.

İslam ekonomisinin köklerinin çok eskiye dayanmasına ve kültürümüzün bir parçası olmasına rağmen, detaylı bilgiye sahip olmadığımızı ifade eden Erdoğmuş, “Elimizde İslam ekonomisi ve finansına dair tüm bilgiler mevcut. Sadece bu bilgileri hatırlamamız ve günümüze uyarlamamız gerekiyor. Kapitalist düzenle varlığını sürdüremeyeceğini anlayan Batı, İslami finans uygulamalarını çoktan başlattı. Bu konuda üniversitelerde kürsüler kuruyor ve önemli çalışmalar yapıyor. Örneğin risk paylaşımı olarak adlandırılan Mudaraba finansının en iyi pratiğini dünyanın en iyi üniversitelerinden California Üniversitesi’nde görebilirsiniz. Amerikalılar bu alanda en iyi ve başarılı çalışmaları yapıyorlar. SUKUK sisteminin en iyi uygulamaları İngiltere’de görülüyor. Ancak ne üzücü ki bizim kültürümüzde olan bu bilgileri modernize edecek, en iyi şekilde uygulamamızı sağlayacak çalışmalar için yeterli adım atılmıyor” dedi.

İslami finans uygulamaları ile güçlendirilen yerli sanayi ile üretilecek ürünlerin rekabet gücünün artacağını aktaran Erdoğmuş, “Bu sistemde üretilecek katma değeri yüksek ürünlerin dünya pazarında öne çıkacağına şüphemiz yok. Bu vizyonla hareket ederek, üretim ekonomisinin desteklenmesi, yerli sanayide katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin teşvik edilmesi ve bu ürünlerin dünya markasına dönüştürülmesiyle Türkiye dünyanın en güçlü ekonomileri arasında üst sıralarda yerini alacaktır. Biz ÖNSİAD olarak, İslami finans uygulamalarının bu doğrultuda elzem olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda ilkini 29 Nisan’da bilim ve iş dünyasının önde gelen isimlerinin katılımı ve 100’den fazla akademisyenin bildirileri ile gerçekleştirdiğimiz İSEFE Kongresi’nin devamlı bir kongre olmasına karar verdik. Önümüzdeki dönemde kongrenin ikincisini gerçekleştireceğiz.” dedi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 4.562 kişi okudu.
Kategori: STK, Ulusal
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor