Dijital dönüşüm odaklı yönetim danışmanlığı hizmetleri veren GelecekHane’nin yaptığı “Türkiye Dijitalleşme Algısı” araştırmasının sonuçları teknoloji kullanım alışkanlıkları ile ilgili önemli sonuçlar ortaya koydu. Detaylar haberimizde..
Dijital dönüşüm odaklı yönetim danışmanlığı hizmetleri veren GelecekHane’nin yaptığı “Türkiye Dijitalleşme Algısı” araştırmasının sonuçları teknoloji kullanım alışkanlıkları ile ilgili önemli sonuçlar ortaya koydu. Kullanıcıların kaygılarına rağmen hayatına değer katan dijital yenliklere açık olduğunu gösteren araştırmaya göre, Türkiye’de yeni çıkan teknolojileri denemek isteyenlerin oranı %94.
GelecekHane’nin 522 kişilik bir örneklem grubuyla gerçekleştirdiği “Türkiye Dijitalleşme Algısı” araştırması önemli sonuçlar verdi. Türkiye’de kullanıcıların yeni teknolojileri deneyimleme noktasında oldukça açık olduğunu ortaya çıkaran bu çalışmaya göre; yeni çıkan teknolojilerin kullanım nedenleri arasında ise hayatı kolaylaştırma (%88), zaman kazandırma (%67) öne çıkıyor. Araştırma sonuçları her ne kadar dijitalleşme ile ilgili kaygılar olsa da alışverişten bankacılığa, eğlenceden eğitime kadar pek çok alanda dijital yeniliklere açık bir toplum yapısının hakim olduğunu gösteriyor.
"Dijitalleşen Şirketler Rekabette Öne Çıkacak"
GelecekHane’nin kıdemli danışmanlarından Ömer Yüksek, “Dijitalleşme ile ilgili kaygıları yatıştıran ve kullanım kolaylığını yükselten şirketler kullanıcının güvenini kazanacak, gönlünde taht kuracak. Bu uygulamaların hızlıca yaygınlaşacağını ve bunları kullanan şirketlerin rekabette öne çıkacağını bekliyoruz.” dedi.
"Alışkanlıklarımızı Değiştirme Konusunda Dikkatliyiz, Fakat Yeniliği de Seviyoruz"
Konu ile ilgili olarak Psikolog Tansu İlker, “Araştırmamız sonucunda Türkiye’deki insanların büyük oranda teknolojinin ilerlemesine pozitif baktığını saptadık. Kaygılarımıza rağmen, dijitalleşmeyi arzuluyoruz; alışkanlıklarımızı değiştirme konusunda dikkatliyiz fakat yeniliği de seviyoruz” dedi.
"Türk İnsanı Hem Dijital Dünyaya Uyum Sağlamak, Hem de İnsani Duyguları Korumak İstiyor"
Türk insanının hem dijital dünyaya uyum sağlamayı hem de insani duyguları korumak istediğini belirten Psikolog Çiğdem Şerbet ise “Araştırmamız sonucunda, katılımcıların neredeyse %90’ının, sosyal medyanın insani duyguları yok edeceğine inandıklarını sonucuna vardık. Öte yandan katılımcıların %76’sı ilerleyen teknolojinin bizi bizden daha iyi yönetebileceğini düşünüyor. Yani; toplum olarak dijital dünyanın bize sunduğu nimetleri insanlığımızı koruduğumuz sürece seviyoruz.” dedi.
Sosyal Medya Kullanımı Dünya Ortalamasının Üzerinde
İnternet bankacılığının hayatı kolaylaştıran ve önemli oranda zaman kazandıran en yaygın örneklerden biri olduğunu belirten GelecekHane analistlerinden Zeynep Atalay, akıllı telefonların hayatımıza girmesi ile iletişim, alışveriş, eğitim, bilgi edinme ve kitap okuma gibi hayatın temel faaliyetlerinde dijitalleşmenin Türk halkı tarafından benimsendiğini ifade etti. Atalay sözlerine şöyle davam etti, “BTK verilerine göre Türkiye’nin mobil penetrasyonu %112 seviyesinde ve internet erişimi büyük oranda mobil cihazlara kayıyor. Halkımız sosyal medya kullanımında dünya ortalamasının üzerinde yer alıyor. Bu durum Türk halkının akıllı telefonları aktif bir şekilde kullandığını ve yanından pek ayırmadığını gösteriyor. İnsanlarımız alışverişten bankacılığa, eğlenceden eğitime kadar pek çok alanda dijital yenliklere açık bir toplum yapısı sergiliyor.”
Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.