Kadın Girişimci Delice Tuzunu Dünya Markası Yaptı

Dünyada nadir bulunması ve kalitesiyle coğrafi işaret tesciline sahip Kırıkkale Delice’deki kaynak tuzu, ticarete meraklı bir baba ve markalaşmaya ilgi duyan kızı sayesinde Amerika ve Avrupa pazarlarına ulaşıyor.

Mayi Tuz’un Kurucu Ortağı ve CEO’su Sibel Gözüyukarı Eyiler, yılda 25 bin ton tuz ürettiklerini ve 2022’de 2 milyon dolarlık ciro yakaladıklarını söylüyor.

Bir dönem tuza karşı önyargılı olan ve neredeyse hiç tüketmeyerek sağlıklı yaşamı benimseyen Mayi Tuz'un Kurucu Ortağı ve CEO'su Sibel Gözüyukarı Eyiler'in hikâyesi, aksine bir başarı hikâyesine dönüşmüş. "Tuzun zararlı olduğunu düşündüğüm için yemeklerimde neredeyse hiç tuz tüketmiyordum. Sonra bir gün babamın balkonda kaplar içerisine sıvı tuzu koyup güneşte kurutarak tuz elde ettiğini gördüm" diyerek hikâyesine başlıyor. Kırıkkaleli olmasından kaynaklı babasının keşfettiği tuz kaynağından sonra tüm fikri değişmiş. Aslen Kırıkkaleli olan Eyiler'in babası Delice bölgesinde bembeyaz bir tuz kaynağı görmüş. Gidip baktığında yerin altında çıkan suyun güneşte kuruyarak bembeyaz bir görüntü oluşturduğunu anlamış. Sonrasında merak etmiş ve bu kaynağı değerlendirmek istemiş. Eve getirdiği sular da buradan alıp getirdiği sıvı tuz ile neredeyse aynı olduğunu analiz etmiş.

Eyiler, "Babamın aslında düşüncesi burada boş duran kaynağı alıp, kurutarak çuvallayıp satmaktı. Olaya markalaşma olarak değil para kazanma olarak bakıyordu. Çünkü benim babam tam bir ticaret insanı" diye bahsediyor. Tabii o dönemde medyada, doğru tuzun tüketilmesi gerektiği, sağlığımız için doğal tuz tüketiminin son derece önemli olduğuna dair haberler yer alırken, babasının tuza olan ilgisini görünce kendi de kolları sıvamış…

ÇOK NADİR BULUNUYOR

Haberlerde bahsedilen doğru tuzun kaynak tuz olabileceğini düşünmeye başlamış. Önce doğru tuzun ne dolduğunu, sonra da elindeki tuzun doğru tuz olup olmadığını araştırmaya başlamış. Araştırmaları sonucunda da tuzun bir kaynak tuzu olduğunu ve kaynak tuzlarının dünyada çok nadir bulunan ve dünyanın en kaliteli tuzu olarak kabul edilen tuz çeşidi olduğunu öğrenmiş. Çünkü kaynak tuzlarının, yer altından çıktığı için yüzyıllardır var olan doğallığını koruyan, çevre kirliliğinden etkilenmeyen, bu yüzden de içerisinde mikroplastik, ağır metal gibi sağlığa zarar veren maddeler bulundurmayan çok özel ve nadir bir tuz çeşidi olduğunu araştırmış. Daha detaylı analizler yaptırmak için tuzu üniversite ve araştırma kurumlarına göndermiş. Çıkan sonuçları daha doğru yorumlayabilmek için de bazı uzmanlardan destek almış. Sonucunda da görmüş ki, buldukları ve keşfettikleri tuzun bir cevher olduğuna kanaat getirmiş. Çünkü tuzun mineral değerleri oldukça yüksek. Ayrıca sodyum oranı da diğer tuz çeşitlerine göre düşük. Ellerindeki tuzun tüketilmesi gereken gerçek tuz olduğunu anlamış. Sonucunda bu tuzu herkese ulaştırması gerektiğini ve tuz tuzdur algısının ne kadar yanlış olduğunu, sağlığımız için doğru tuzu kullanmanın kritik öneme sahip olduğunu herkese öğretmesi gerektiğini düşünmüş.

Babasının ticarete merakı ve kendisinin markalaşmaya olan ilgisi birleşerek bir girişime dönüşmüş. Sonucunda da Mayi Tuz ortaya çıkmış. O günden bu yana da hem iç pazarda hem de yurtdışı pazarında faaliyetlerini sürdüren Sibel Gözüyukarı Eyiler ile bir araya gelerek beş yıl önce gerçekleştirdikleri girişimin hikayesini dinledik…

TUZ KAYALARININ ERİMESİYLE OLUŞUYOR

Mayi Tuz, Kırıkkale'nin Delice bölgesinde, yeraltından sıvı halde çıkıyor. Fay kırığından çıkan sıcak su hattının yeraltındaki tuz kayalarını eritmesi ile oluşuyor. Bölgede kırmızı toprak hâkim olduğu için tuzun mineral değerleri de oldukça yüksek. Eyiler, tuzun yeraltı kaynağı olarak korunduğunu ve çevre kirliliğinden etkilenmediği için içerisinde mikroplastik ve ağır metal bulundurmadığını söylüyor. Hatta bunu analiz raporları ile tespit ettiklerinin de altını çiziyor. Kaynak tuzları, yeryüzünde sınırlı sayıda bulunan ve dünyanın en kaliteli tuzu olarak kabul ediliyor. Yeraltından çıktığı için milyonlarca yıllık doğallığını koruma özelliği nedeniyle günümüzde tercih edilebilecek en doğru tuz olduğunu söylüyor Eyiler… Tuzun bulunduğu bölgeye göre içerisindeki mineral değerleri farklılık gösterebiliyor. Delice tuzu da sınırlı sayıda bulunan bu tuz kaynaklarından biri. Ayrıca Delice tuzu, coğrafi işaret tescili ile de tüm doğallığı ve üretim şekli tescillenmiş durumda. Hatta bu nedenle Mayi Tuz, ambalajlarında 'doğal' ibaresine yer verebilen tek tuz markası olma özelliği taşıdığını belirtiyor Eyiler…

COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ KAYNAK

Eyiler, tuz pazarının çok eski ve geniş kapsamlı bir pazar olduğunu söylüyor. Kendilerinden daha eski markaların bu pazara hâkim olduğunu, sebebinin ise sektörde ilk olmalarından kaynaklı olduğunu vurguluyor. "Pazar payı yüksek markalara baktığımızda hep rafine tuz üreticilerini görüyoruz. Biz ülkemizde doğal yöntemler kullanarak üretim yapan bir doğal tuz markasıyız. Ayrıca üretim yaptığımız kaynak, coğrafi işaret tescilli. Dolayısıyla aslında tuz pazarında coğrafi işaretli doğal tuz üretimi yapan tek markayız. Rafine tuz üreten markalardan bu yönümüz ile ayrışıyoruz" diyen Eyiler, tuz pazarında yenilikçi ve farklı bakış açısına sahip başka bir markanın olmadığını dile getiriyor.

Firmada şu anda beş çeşit tuz, farklı boyutlarda 19 ürün bulunuyor. İnce öğütülmüş tuzlar yemeklerde ve sofralarda kullanılırken, iri taneli granül tuzları, turşu, zeytin ve salamura yapımının yanında, değirmenle de tercih ediliyor. "Yaprak tuzumuz suyun ilk kristalleşme anında yüzeyden toplanması ile üretilen, lezzet tuzu olarak kabul edilen ve elle ufalayarak kullanılabilen tuz çeşidimiz. Sıvı tuzlarımız ise en inovatif tuzlarımızdan. Yeraltından çıkan sıvı kaynak tuzumuzun direkt olarak paketlenmesi ile üretilir. Sıvı tuzumuzun mutfakta, her türlü yemekte kullanımı mümkündür. Tuzsuz yemeklerde tuz telafisi sağlamanın en kolay yoludur çünkü yemekle kolaylıkla bütünleşir" diye anlatan Eyiler, sade sıvı tuzun yemekler dışında farklı kullanım alanlarının da olduğunu belirtiyor. Bunun yanında dört adet pet ürünü ve iki adet banyo tuzu, bir adet bulaşık makinesi tuzu, bir adet de tuzlu karameli bulunuyor.

AMERİKA VE AVRUPA PAZARINA İHRACAT

Üretim tesisi Kırıkkale'de bulunan firmanın fabrika satış mağazası da aynı bölgede yer alıyor. Ayrıca Antalya'da merkez ofisleri mevcut. "Merkez ofisimiz ve üretim tesisimizde de gelen müşterilerimizi kırmamak adına ürün satışı gerçekleştiriyoruz" diyen Eyiler, CarrefourSA, Metro, Macrocenter, Rossmann ve bazı yerel marketlerde ürünlerin satışa sunulduğunu ayrıca web sitesi ve online ticaret sitelerinde bulunduğunu belirtiyor. Yapılan yatırımlar sonucunda Mayi Tuz'un üretim kapasitesi her yıl büyüyor. Eyiler, "Üretim kapasitemiz şu anda 25 bin ton. Fiyatlarımız gramaj ve ambalajlara göre değişiklik gösteriyor. Tuzlarımızın fiyatı 25 liradan başlıyor, 150-200 liraya kadar çıkabiliyor. Web sitemizdeki avantajlı paketlerimizde ürünlerimiz daha indirimli olarak yer alıyor. Pet ürünlerimizin fiyatları 160-220 lira arasında değişiyor. Banyo tuzlarımızın fiyatları ise şu anda 195 lira. Firmada en çok satılan ürünler; iyot ilave edilen ince öğütülmüş tuzlar oluyor. Tüketiciler hem iyot ilavesi nedeniyle hem de ince öğütülmüş tuzun kullanım alışkanlığı ve kolaylığı nedeniyle bu ürünü tercih ediyorlar. İkinci sırada ise sıvı tuz yer alıyor.

Mayi Tuz'un iç pazarın dışında yurtdışına da Avrupa ve Amerika'ya ihracatı bulunuyor. Almanya'da mayisalz.de web sitesiyle ürünlerin satışını gerçekleştiren firma, Amazon üzerinden de yurtdışı pazarında faaliyet gösteriyor. Ürün kalitesini ve iç pazarda yakaladığı başarıyı yurtdışında da göstermek istediklerini söyleyen Eyiler'in hedefi, daha fazla bölgeye ulaşmak. E-ticaret konusunda güçlü bir imaj çizdiklerini de belirten Eyiler, 2022 yılındaki cirolarının 2 milyon dolar civarında olduğunu belirtiyor.

KEDİ VE KÖPEK İÇİN TAKVİYE

Firmayı farklı kılan konulardan biri de evcil hayvanlar için ürettiği ürünler. "Kendi sağlığımız kadar evcil hayvanların sağlığını da düşünmemiz gerekiyor" diyen Eyiler, piyasadaki pek çok gıda maddesinde çeşitli katkılar bulunduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor:

"Kendimiz için en iyileri tüketirken evcil hayvanlarımız için de adım atmalıydık. Bu yüzden kedi ve köpekler için gıda takviyelerini çıkardık. Biotin-çinko ve omega olmak üzere iki farklı çeşit olarak çıkardığımız gıda takviyelerimizin içinde yine en değerli ürünümüz olan sıvı tuzumuz yer alıyor. Ayrıca ürünlerimizin içerisine tüm ürünlerimizde olduğu gibi herhangi bir katkı maddesi eklenmiyor."

Eyiler, ayrıca tuz konusunda bilinenlerin aksine farklı yorumlarda bulunuyor. Örneğin, tuz tüketiminin her ne kadar zararlı olarak görülse de aslında bu doğru bir algı olmadığına dikkat çekerken, ülkemizde bulunan 'tuz tuzdur' algısının bu noktada büyük yanlışlık taşıdığını söylüyor. Eyiler, tuzun doğru kullanımı hakkında şu bilgileri veriyor:

"Sağlığımız için doğru tuzu tüketmek büyük önem taşıyor. Vücudumuzun tuzun içinde bulunan sodyum ve diğer minerallere çok ihtiyacı var. Tuzu sağlığımız için zararlı yapan şey ise rafine edilen tuzların içerisine eklenen beyazlatıcı, akışkanlığı artırıcı, topaklanma önleyici gibi kimyasal maddeler eklenmesi. Çünkü bu maddeler vücuttan dışarı atılamaz, biriktiği için de zamanla çeşitli hastalıklara sebep olabiliyor. Bu nedenle doğal tuz kullanımına özen göstermek, vücudumuzun ihtiyacını karşılama noktasında önemli bir yere sahiptir."

SIVI TUZUN FAYDASI ÇOK

Suyun içine birkaç damla sıkılarak düzenli olarak kullanıldığında sıvı tuzun pek çok faydası bulunuyor. Ayrıca suyla biraz seyrelterek gargara ve burun spreyi şeklinde kullanımı da hastalık anında ve bakterileri temizlediği için iyileşme sürecini kısaltarak rahatlatan bir kullanım şekli olduğu belirtiliyor. Mayi Tuz'un sıvı tuzlarında aromalı versiyonlarında ve 140 gram türflü tuzun da bulunduğu Artisan serisinde farklı çeşitler bulunuyor.

KAYNAK TUZU NEDİR?

Yer altı kaynak sularının tuzlu kaya parçalarının arasından kaya tuzlarını eriterek bünyesine katıp yeryüzüne sıvı halde çıkarak güneş altında havuzlarda bekletilmesi sonucunda elde edilen tuz çeşidi.

KEŞİF BABADAN, MARKASI KIZINDAN

1992 yılında Kırıkkale'de doğan ve ilkokul öğrenimini Ankara Koleji'nde tamamlayan Sibel Gözüyukarı Eyiler, ailesiyle birlikte Antalya'ya taşınmış ve Özel Envar Anadolu-Fen lisesini tamamlamış. Sonrasında Haliç Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ni yüzde 100 burslu olarak kazanmış. Aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini de tamamlayarak yüksek mimar olarak mezun olan Eyiler, Regent's University London'da dil eğitimini tamamlamış. Bir süre mimarlık yaptıktan sonra 2018 yılında babası ve kardeşi ile birlikte Mayi Tuz Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş'yi kurmuş. Eyiler'in babası akaryakıt sektöründe çalışan ve ticari yönü kuvvetli bir kişiliğe sahipmiş. Dağdan akan suyu gördükten sonra çeşitli denemeler yaparak tuzu keşfetmiş. İlk düşüncesi tuzu çuvallara koyup toptan bir şekilde satmakmış. Eyiler, bunu markalaştırmak isteyince de ortaya Mayi Tuz çıkmış.

Mayi Tuz hakkında detaylı bilgi için mayituz.com web adresiniz ziyaret edebilirsiniz. Girişimci Sibel Gözüyukarı Eyiler'i tebrik ediyor Para Dergisi kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor