20 Kere Denedi, Boş Buzdolabından İlham Aldı ve Milyarder Oldu

Apoorva Mehta, Amazon'daki mühendislik görevinden ayrıldı ve yaklaşık 20 başarısız şirket girişiminden sonra ilhamını boş buzdolabından alıp kurduğu market teslimatı uygulaması Instacart ile 1,1 milyar dolarlık servete ulaştı.

Apoorva Mehta, 19 Eylül 2023 Salı günü halka açılan ve şu anda 8,8 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip olan çevrimiçi market teslimatı girişimi Instacart'ın 37 yaşındaki kurucu ortağı. Instacart'ın en büyük bireysel hissedarı olan Mehta'nın serveti, 2012 yılında kurduğu şirketin 700.000 hissesini sattıktan sonra şu anda 1,1 milyar dolar değerinde.

Mehta verdiği demeçte, milyarder olma yolunun kesin olmadığını söyledi: Bu yol, Instacart ile başarıya ulaşmadan önce denediği "yaklaşık 20" başarısız girişimin kalıntılarıyla doluydu.

Mehta 2010 yılında Seattle'da yaşıyor ve Amazon için lojistik alanında tedarik zinciri mühendisi olarak çalışıyordu. Kendi başarılı girişimini kurma arzusuyla işinden ayrılıp San Francisco'ya taşındı ama net bir planı yoktu.

Amazon'daki işimden ayrılmamın nedeni bir girişimci olmak istememdi

Mehta, "Amazon'daki işimden ayrılmamın nedeni bir girişimci olmak istememdi. Fikrimin ne olacağını bilmiyordum" diyor. İki yıl boyunca yaptığı girişim denemeleri oyun şirketleri için bir reklam girişiminden avukatlar için bir sosyal ağa kadar uzanıyordu. Mehta, "Ne yazık ki hepsi başarısız oldu," diyor.

Sonunda ilham almak için kendi buzdolabına başvurdu. Mehta, yiyecek sıkıntısı çekmenin "süregelen bir sorun olduğunu" söyledi ve muhtemelen yalnız olmadığını fark etti.

Ayrıca gelişen online teslimat pazarında da bir boşluk olduğunu gördü. Mehta, "2012 yılıydı ve market alışverişi dışında her şeyi internetten sipariş ediyorduk. Bunu değiştirmeye karar verdim. Instacart uygulamasının ilk versiyonunu kodlamaya başladım ve üç hafta sonra Instacart doğdu" diyor.

Instacart inişli çıkışlı bir başlangıç yaptı. Girişim hızlandırma programı Y Combinator, Mehta'nın birkaç ay içinde 2,3 milyon dolarlık risk sermayesi fonu almasına yardımcı oldu ve Instacart hızla San Francisco'nun ötesine yayıldı. Şu anda Kuzey Amerika'da 14.000'den fazla şehirde, aralarında Kroger, Costco ve Wegmans gibi zincirlerin de bulunduğu 80.000'den fazla mağazadan alışveriş yapıyor.

Apoorva Mehta, geçen yıl CEO'luk görevinden istifa etti, Instacart'ın halka arzıyla birlikte şirketin icra kurulu başkanlığı görevinden de ayrılmayı düşünüyor. Kim bilir belki sırada yeni girişim fikirleri vardır..

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor