Grevlerden Bıkan Şirketler Robot Çalışanlara mı Yönelecek?

Filmlerde izlediğimiz dönem başlıyor… Amerika’da birkaç pilot bölgede kullanılan robot güvenlik görevlileri, Avrupa’da da görev almaya başlayacak. Nedeni ise, yeterli güvenlik elemanının olmaması; olanın da greve gitmesi.

Filmlerde izlediğimiz dönem başlıyor… Amerika’da birkaç pilot bölgede kullanılan robot güvenlik görevlileri, Avrupa’da da görev almaya başlayacak. Nedeni ise, yeterli güvenlik elemanının olmaması; olanın da greve gitmesi. Sadece İngiltere’de bu sene 60 bin güvenlik görevlisi açığı olması bekleniyor.

Şöyle bir sahne hayal edin…Kapalı otoparkta yürüyorsunuz, yanınızdan size selam veren insansı bir robot güvenlikçi geçiyor. Siz aracınıza binerken, bir otomobilin alarmı çalıyor.

Gözleriyle her şeyi kaydeden robot, hırsızın peşinden koşarken, soygunu insan olan güvenlik şefi ve polise bildiriyor… Bilim kurgu filmi gibi değil mi? Değil…Fabrikalarda kullanılan robotlar, artık insan hayatına giriş yapıyor…

İlk adım da “güvenlik”le atılıyor. Güvenlik elemanlarının az olması ve bu kişilerin greve gitmelerinden “bıkan” şirketler, “fayda-zarar”ı da göz önünde tutarak, robot güvenlik görevlilerine yönelmeye başladı. ABD’de birçok pilot bölgede kullanılan robot güvenlikçiler, Avrupa’ya geliyor… İşte ABD’deki bazı örnekleri:

-ABD’de 1874’te kurulan güvenlik şirketi ADT Commercial, 1X adlı robotik şirketinden 10 insansı robot aldı. Bir tanesi, şirketin Dallas’taki merkezindeki resepsiyonunda 'çalışıyor.' Bir sıkıntı durumunda insan olan güvenlik şefini hemen uyarıyor.

-ChatGPT’yi geliştiren yapay zekâ şirketi Open AI, 1X’e 23.5 milyon dolar yatırım yaptı; 1X’in değeri 200 milyon dolara çıktı.

-Nevada Üniversitesi, Knightscope adlı güvenlik şirketiyle anlaştı. Bir robot, öğrenci otoparkını gözetleyecek. Robot, özellikle patlayıcı ve silah arama ve bulmakta uzman.

- Küresel güvenlik şirketlerinin robotlara yaptığı yatırım 2018’de 434 milyon dolardı. Bu rakam bugün 814 milyon dolar! Knightscope CEO’su William Santana Li, “Robotlar geliyor.

Bu, bilim kurgu değil, gerçekten oluyor” derken; Ascento şirketinin CEO’su Alessandro Morra şöyle konuştu: “Robotlar, park görevlilerinin bazı işlerini yapmak, otoparkın kullanımı ve güvenliğini izlemek ve otomatik olarak rapor oluşturmak üzere programlanabilir. Teknoloji insan emeğinin yerini almakla kalmayıp, artıracak da...

İnsanlarla birlikte çalışan robotlar sektörde gerçekten büyük bir değişim yaratabilecek." Özetle: Sektörde çalışan açığı var, şirketler de çalışanların isteklerinden “bıkmış durumda.” Sadece İngiltere’de bu yıl tam 60 bin güvenlik görevlisi açığı olacak. Robotlar, eleman açığını kapatır mı, grevlerin önüne geçer mi, onu zamanla göreceğiz.

Dünya / Emre Ergül kaynaklı haberi tüm girişimci okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor