İstinye Üniversitesi (İSÜ) Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi ‘İstinye Garage Incubation Hub’, 13 Ekim’de İSÜ Bilişim Vadisi İstanbul Kampüsü’nde gerçekleştirilen törenle açıldı.
İstinye Üniversitesi (İSÜ) Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi ‘İstinye Garage Incubation Hub’, 13 Ekim’de İSÜ Bilişim Vadisi İstanbul Kampüsü’nde gerçekleştirilen törenle açıldı. Törene, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstinye Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Muharrem Usta, İSÜ Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu ve İstinye Garage Incubation Hub Müdürü Talha Uzun’un yanı sıra çok sayıda akademisyen ve basın mensubu katıldı. Saat 08.45’te İstinye Garage tanıtım videosu ile başlayan etkinlik, açılış konuşmaları ile devam etti.
İSÜ Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi yeni tekno girişimlerin uğrak yeri olacak
Açılış konuşmasında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, şunları söyledi:
“Mutluluğu zirvede hissettiğim açılışlar genç girişimcilerle buluştuğum açılışlar. Bugün de böyle bir mutluluğu bize yaşattığı için İSÜ’ye ve paydaşlara teşekkür ediyorum. İSÜ Kuluçka Merkezi’nin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Bugün iki farklı açılışta girişimcilerimizle bir arada olacağız. Biri Avrupa Yakası’nda Bilişim Vadisi Kampüsü’nde yeni tekno girişimlerin uğrak yeri olacak İSÜ Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi’nde ve diğeri ise Anadolu Yakası’nda. Türkiye’nin girişimlerine imza atacak girişimcilerle bir arada olacağız. İstanbul’un girişim ekosisteminin ne kadar aktif olduğunu gösteren gurur verici bir günü yaşıyoruz. Bu gibi gelişmeleri, yeni dünya düzenini ülkemizde rekabetçiliğin artması ve milli teknoloji hamlesi vizyonuyla ‘tam bağımsız Türkiye’yi inşa edebilmek adına bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Gençlerimizin, araştırmacılarımızın parlak fikirlerinin iş modellerine, girişimlere dönüşmesi için üniversitelerimizin teknoloji ve inovasyonla etkileşimlerini güçlendirecek adımlar atmaya devam ediyoruz. Bu ihtiyacı karşılamada bugün birlikte açılışında olduğumuz Kuluçka Merkezi gibi yapılar kritik rol üstlenmekte. Bu nedenle İSÜ Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi’nde emeği geçen herkese, başta Mütevelli Heyet Başkanımız ve Rektörümüz olmak üzere, huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Türkiye girişimcilik ekosistemine yeni bir oyuncunun katılımını da yürekten kutluyorum. Bakanlık olarak, bu ekosistemde büyümeye devam eden girişimcilik kültürünü desteklemeye devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, ‘Türkiye Yüzyılı’ iddiasıyla girişimcilik bakanlığımızın ana gündem maddesi olmayı sürdürecek. Bu büyüme trendini geliştirdiğimiz stratejiler ve destek programlarıyla daha da ivmelendireceğiz. Her aşamada girişimcilerin yanında olmaya devam edeceğiz.”
Eğitim ve girişimcilikte dünyada iyi bir konuma gelebiliriz
İstinye Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Muharrem Usta, Türkiye’nin girişimcilikte ve eğitimde çok daha iyi yerlere geleceğinden vurgulayarak, şöyle konuştu:
“İstinye Üniversitesi, dünyada ‘en iyiler’ arasında girmek için kurulmuş bir üniversite. Çok genç bir üniversite. Bilimsel çıktılara baktığımızda İSÜ, son yılda kurulan üniversiteler arasında bir numara. Tüm vakıf üniversiteleri arasında geçen yıl 19’uncu sırada ve tahminime göre, bu seneyi 10’uncu sırada bitirecek. 2025 yılında Üniversitemiz, şu anki trendiyle gidişine baktığımızda vakıf üniversiteleri arasında ilk üçteki yerini almış olacak. Çok güzel bir kampüs inşa ediyoruz. Yüzyıllarca yaşayacak bir üniversitenin inşası için uğraşıyoruz. Üniversite olarak öyle bir iz bırakalım istiyoruz ki, bu ‘mühür’ bizlerden sonra da yüzyıllarca dünyaya katkı sağlayacak, eğitim alanında fark yaratan bir müessese ortaya çıksın. Bu motivasyonla gerçekten gecemizi gündüzümüze katarak, bu yolculuğun en iyi noktaya varabilmesi için büyük bir ekiple birlikte uğraşıyoruz. İnanıyorum ki, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde İSÜ’den dünyada da bahsedilecek. Bugün burada üniversiteye ait olan bir girişimcilik ekosistemi içerisinde bulunuyoruz. Bize düşen, yöneticiler olarak bu başlangıcı hedeflediğimiz noktaya taşıyabilmek. Sayın Rektörümüze, tüm ekibimizle destek olmaya, önlerini açmaya çalışıyorum. Sanayi Bakanlığımız ile yapabileceğimiz çok iş var. Hem eğitim alanında hem girişimcilik alanında dünyada iyi bir konuma gelebileceğimizden en ufak bir endişem yok. Tabii ki ‘eğitim’i, bilimsel çıktılar yanında aslolan sonuç diye bakıp ürünler noktasına taşıdığımız, ürünlerimizle konuştuğumuz gün, Türkiye bambaşka bir ülke olacak. Eğitim bu sebeple çok önemli. Hayatımın bundan sonraki dönemini büyük oranda bu alanda harcamaya devam edeceğim. Çok heyecanlı olduğumuzu belirtmek isterim. Bu heyecan hep devam edecek.”
71 firmanın 49’u akademisyenlerimize, 22’si öğrencilerimize ait
İSÜ Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, merkezde 71 firmanın bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Üniversitelerin sanayiyle, sektörle, toplumla iş birliği yaparak girişimcilik kültürünü, vizyonunu geliştirmesi gerekiyor. Bilginin üretime ve ürüne dönüşmesi sürecine katkı vermesi gerekiyor. İSÜ olarak biz de eğitimle, araştırmayla, AR-GE’ye verdiğimiz önemle birlikte bu süreçte bilginin üretime dönüşmesi bağlamında vizyonumuzu ortaya koyduk, bunu ilerletmeye çalışıyoruz. İSÜ, nitelikli eğitim, nitelikli mezun vizyonuyla da aslında dünya vatandaşı yetiştirme konusunda, topluma iyi hizmet edecek alan uzmanları yetiştirme konusunda, iyi girişimcileri topluma sunmak konusunda da bir alan oluşturuyor. Bugün Kuluçka Merkezi’ndeyiz. Burada 71 firma var. 71 firmanın 49’u akademisyenlerimize, 22’si öğrencilerimize ait. Farklı girişimlere de destek verecek merkezimiz. Misyonu, vizyonu çok büyük. Elbette ki, Sayın Bakanım, bundan sonrasındaki aşamayı da size bırakıyoruz. Sizin bu noktadaki ileri vizyonunuzda eminim ki alanlarımız daha genişleyecektir. Değerli Genel Müdürümüzü kutluyorum. Serdar İbrahimcioğlu’nun sabrı, nezaketi, güler yüzü, çalışkanlığı bizim bu iş birliğini, özgün modeli geliştirmemizi sağladı. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Bunun gelişmesinde önceki bakanımız Mustafa Varank’ın da onayları var, ona da teşekkür ediyorum. Sayın Bakanım sizin de buranın bir paydaşı olduğunuzu biliyorum. Bugüne kadar verdiğiniz destekler, bundan sonra vereceğiz destekler ve kıymetli zamanınızı ayırıp bu açılışı onurlandırdığınız için sizlere teşekkür borçluyuz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutluyorum.”
Destek vermeye devam edeceğiz
KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, merkeze destek vermeyi sürdüreceklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Burada Sayın Muharrem Başkanımla ilk tanışmamız, önce Erkan Hocamla bir araya geldik, sonra Muharrem Başkanımın ofisine geçtik. Konuyu tartışıyoruz, nasıl yapılır, neler yapabiliriz? Çünkü teknoloji geliştirme bölgesi içerisinde bir hamilik projesi şeklinde oluşacak bir kuluçka merkezi henüz yapılmamış. Bir ‘matruşka modeli’ gibi bir yapıydı. Bunu tartışırken, Muharrem Başkan İSÜ verilerini gösterdi. Bütün kararları veri üzerinden alıyor ve anlık veri çekiyor. ‘Burada da yapacağım. Merkezimizdeki her girişimciyi ölçümleyeceğim, yanlış-eksik bir şeyi, büyümesi gelişmesiyle ilgili bir sıkıntıyı anlık olarak ölçümleyeceğim ve anında müdahale edeceğim.’ Tabii bir taraftan da kendi yönettiği şirketler var. Bununla birlikte, bir kümelenme modeli olarak baktığınızda hem üniversiteyi hem sanayiyi temsil ederek ikisinin de iş birliğini tek bir potada eritebileceği bir kuluçka merkezi burada açmış oldu. Süreçten sonra Erkan Hocam ve çok değerli ekibiyle birlikte çalıştık. Çok önemli bir projeyi hep birlikte hayata geçirmiş olduk. Özellikle belirtmem lazım, bu süreçte benim ardımda, arka planda da hep Sayın Bakanımız vardı. İstişarelerimizi yapıyorduk. Vizyonerliği ile bizi daima destekledi. Ben de motivasyonu aldıktan sonra sizinle beraber bu işi yapmış oldum. KOSGEB girişimcilere destek veriyor ve buraya verdiğimiz desteğimiz devam edecek.”
Kurdele kesiminin ardından networking ve deneyim alanı etkinlikleri gerçekleştirildi. Sonrasında İstinye Garage Incubation Hub vizyon sunumu, Garage Girişimcileri ile Girişimcilik üzerine Panel düzenlendi. Işık Hızında Girişimcilik sunumlarının ardından tören, plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
Uçtan uca bir girişimcilik deneyimi sunmayı amaçlıyor
İstinye Üniversitesi'nin Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi olan İstinye Garage Incubation Hub, 2022 yılında kuruldu. İstinye Garage Incubation Hub, sahip olduğu güçlü destek altyapısıyla birlikte yenilikçi fikirler için destek arayan girişimleri ihtiyaçları doğrultusunda destekleyip büyütmeyi amaç edinen girişimcilik ve kuluçka merkezi her aşamadan girişimciye ticari başarı elde etmesini de hedefliyor. Hem öğrenci hem de akademisyenler için uçtan uca bir girişimcilik deneyimi sunmayı amaçlayan İstinye Garage Incubation Hub, fikir aşamasından ölçeklemeye kadar girişimcilerin yanında olarak eğitim, mentorluk, ofis imkânı sağlamanın yanı sıra, girişimcilere Ar-Ge ve teknik ihtiyaç paketlerini de içeren birçok destek sunuyor.
İstinye Garage Incubation Hub hakkında detaylı bilgi için istinyegarage.com web adresini ziyaret edebilirsiniz. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.