2. E-Ticarette Oyunlaştırma Webinarı Gerçekleşti

Oniki & Gamfed işbirliğiyle 2. E-Ticarette Oyunlaştırma Webinarı 3 Kasım'da 12 uzman konuşmacının 12'şer dakikalık konuşmalarıyla gerçekleşti. Katılımcılar büyük kurumların oyunlaştırılmış uygulamalarını dinleme şansı buldu.

Açılış konuşmasını Oniki platformu kurucusu Ziya Kızıltan ve Gamfed Türkiye Oyunlaştırma Topluluğu kurucusu Ercan Altuğ Yılmaz’ın yaptığı tümüyle ücretsiz olan etkinlikte ilk konuşmacı, Eğitimci Metaverse Uzmanı Devrim Danyal oldu. Devrim Danyal e-ticaret’in günümüzde 2 boyutlu deneyimlerini oyunlaştırma ile 5 duyumuz üzerinden Metaverse-Ticaret yani M-Ticaret olarak güncelleyeceğini paylaştı. 

Etkinliğin ikinci konuşmacısı ebebek firmasından Kemal Bora YUNTAL firmanın ödüllü oyunlaştırma projesi “Bebeveynler Kulübü” projesini paylaştı. “Dedektif Bebeveyn” gibi fotoğraf bazlı ve hatta bazı sürpriz kodlarla gerçekleşen uygulamalarda kazanılan ödüllerle kasadan indirim alınabildiğini anlattı. 

Bir sonraki konuşma “Türkiye’nin en büyük e-ticaret altyapısı” olan Ticimax firmasından Cansu Akdemir oldu. Cansu Akdemir, oyunlaştırmada kullanılabilecek teknolojik altyapılar ve örneklerden bahsetti.

Oyunlaştırma sadece şirketlerde satış ve karlılık gibi iş hedefleri için değil, sağlık gibi alanlarda da geniş kitlelerin ulaşabileceği bir iş modelidir. İBB Spor AŞ Başkanı İ. Renay Onur, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 4 Milyon İstanbullunun daha aktif bir hayat yaşaması için adımsayar özellikleriyle geliştirdiği “Yürü Be İstanbul” uygulamasını tanıttı. 3 ödül alan uygulama 200.000 ‘den fazla indirme ile 15 milyardan fazla adım atıldı. İ. Renay Onur, Adım Adım ile başlayan oyunlaştırılmış sağlık uygulamaları deneyimini nasıl “Yürü Be İstanbul” projesine taşıdıklarını aktardı. 

Arçelik şirketi kurum içi girişimcilik merkezi olan “Garage Innovation Hub” tarafından “Sürdürülebilirlik” odaklı geliştirilen oyunlaştırılmış uygulama olan “Nature Up” ürün yöneticisi Serap Enes tarafından paylaşıldı. Uygulama “karbon ayak izi hesaplamak” ile “offset” yani azaltmak için bazı  görevlerle başlanabiliyor.  Bu görevlerle de puanlar ve ödüller kazanmak mümkün. Hedef kitlenin sürdürülebilirlikle ilgili hedeflere ulaşmada 3 farklı oyuncu tipine göre ayırdıklarını, bazılarının sadece learner (öğrenen) ama çoğunluklu hayatlarına sürdürebilir alışkanlıklar kazanmayan profillerin yanında, sadece ödül ve rekabet odaklı bu davranışları yapanları da “achiever” olarak ayrıldıklarından bahsetti.

Utilify uzmanı Bertuğ Oymak özellikle Blockchain tabanlı kişiye özel ve arşivlenebilir NFT eserlerinin uçak biletleri, akıllı kontratlar ve sertifikalar gibi konularda yurtdışında da şimdiden oyunlaştırma kurgularında kullanıldığını paylaştı. Bertuğ Oymak Birçok global ve büyük kurum “NFT tabanlı oyunlaştırma “projeleri 2023’te devreye aldıklarından bahsetti.

Verilen 30 dakikalık aradan sonra Türkiye’nin en büyük perakende firmalarından BOYNER ekibi ve Sertaç Özyurt ekrana geldi. Özellikle yeni dönemde biraz daha  dışsal ödüller yerine “deneyim “ gibi konularla oyunlaştırma projelerini kurguladıklarını paylaştı.

Türkiye’nin en önemli e-ticaret online firması Hepsiburada da “Oyna Kazan” platformu yer almakta. Farklı oyuncu tiplerine farklı oyunlu kampanyalarla ulaşan Hepsiburada buradaki deneyimlerini paylaştı. 

Türkiye’nin en önemli havacılık kurumu Pegasus’u temsil eden Esin İnan, kendi oyunlaştırılmış sadakat programı “Pegasus BOLBOL” üzerinde aylık 640.000 ‘den fazla oynanan ve 2 milyardan fazla BolPuan dağıtılan bu uygulamada, 1 milyona yakın oyuncunun yer aldığından bahsetti.

Oyunlaştırmanın özellikle finansal durumla ilgili uyarlandığı çok başarılı bir uygulama olan “Monay” uygulaması da ürün yöneticisi Özlem Senan tarafından aktarıldı. Özlem Senan, oyunlaştırmanın odağı olan “motivasyonun” tek başına bir uygulamanın başarısını sağlayamayacağını, Stanford Universitesinden BJ Fogg’un benzetmesi “Motivasyon maymun gibidir, güvenemezsiniz ve çok hareketli dalgalıdır.” sözüyle ifade etti. Aslında davranışları küçültmenin de önemli olduğunu “Küçük Alışkanlıklar – Tiny Habits “ modeli üzerinden uygulamada yapılan bazı küçük oyunlaştırılmış küçük alışkanlıkları paylaştı. 

Türkiye’nin en önemli zincir marketi ve en büyük müşteri portföyüne sahip “Migros” firmasından da “Migros Hemen“ ürün yöneticisi Gökhan Özfırat, Migros’un da özellikle kısa süreli taleplerde biraz daha çeşitli oyun kurgularıyla alışverişe yönlendirdiklerini paylaştı. 

Yabancı dil öğrenmede de 2 genç girişimcinin oyunlaştırılmış uygulaması olan “LinqiApp” de sunum yapanlar arasındaydı. Uygulamanın Kurucusu ve aynı zamanda Gamfed Türkiye Gönüllüsü olan Aziz Ahmedov, uygulamada oyunlaştırma için “kanca modeli” ile ekledikleri yeni kullanıcılara “el sallama” özelliğiyle %1200 kullanıcı sayısında artış ve “üyelik aktiflemede %60 artış” sağladıklarını, uygulamada geçirilen sürenin %10-20 arası arttığı ve dahası uygulamayı tekrar açanların sayısının da oyunlaştırma öncesine göre %25 daha çok olduğunu paylaştı. 

Etkinliğin son konuşmacısı olan Açık Beyin Kurucusu Prof. Dr. Sinan Canan da oyunlaştırılmış uygulamaların aslında insanın özünde olan “hayatta kalma“ duygularımıza dokunarak hormonlar sayesinde harekete geçirdiğini paylaştı. Oyunlaştırmanın gücünü keşfeden kurumların müşterilerin kalbine ve beynine dokunarak fark yaratacağını paylaştı. 

Etkinliğin kapanışında çeşitli ödüller ve yapılan sunumlardan oluşan 10 soruluk bir bilgi yarışmasıyla “1000 TL Boyner ve ebebek ile Migros çekleri” katılımcılara dağıtıldı. 

Girişim Haber olarak Destekleyenleri arasında yer aldığımız etkinliğin 3.cüsü için de 5 Haziran 2024 tarihi belirlendi.

Oyunlaştırma Nedir?

Oyunlaştırma, oyun tasarım tekniklerinin iş hedeflerine uygulanması olarak tanımlanan bir iş modeli. Oyunlaştırma ile eticaret firmaları ve dijital uygulamalar geliştiren kurumlar tarafından sadece satışı arttırmak amaçlı değil, müşterileri tanımak, daha özel teklifler ve deneyimler sunabilmek ve uzun vadeli sadakat sağlamak için de başvurulmaya başlanılan bir model. Türkiye'nin ilk ve tek oyunlaştırma blogunu oyunlastirma.co adresinden takip edebilirsiniz.

Gamfed Türkiye Hakkında

Gamfed Türkiye, Uluslararası bir örgüt olan Uluslararası Oyunlaştırma Konfederasyonu Gamfed’in (International Gamification Confederation) Türkiye temsilciliği. Konfedarasyon kar amacı gütmeden tümüyle ücretsiz oyunlaştırma odaklı etkinlikler düzenliyor ve sunumlar yapıyor.

2. E-Ticarette Oyunlaştırma Zirvesi'ndeki 12 dakikalık 12 konuşmayı izleyebilirsiniz:

(youtube.com/watch?v=zDuJj1q2q7U)

3 Kasım 2023 tarihinde gerçekleşen 2. E-Ticarette Oyunlaştırma Zirvesi'nin düzenleyicinden GamFed  hakkında bilgi edinmek için linkedin hesabını takip edebilir, Oniki hakkında detaylı bilgi için oniki.net/farkimiz web sayfasını inceleyebilirsiniz. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor