DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, girişimcilere yol haritası çizerek, başarılı olmanın ipuçlarını açıkladı. Onay’a göre doğru niteliklere ve uygun deneyime sahip girişimcilerin %82’si başarılı oluyor. İşte detaylar..
Kendi işinin patronu olmanın birçok genç girişimci için bir kariyer hedefi olduğunu vurgulayan DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, “Ancak yeni bir girişim kurma yolculuğunda karşılarına pek çok engel çıkacak. Bu engellerden en önemlileri hiç kuşkusuz maddiyat ve deneyim eksikliği. Yapılan bir araştırmaya göre, başarılı genç girişimcilerin %82’si, bir girişim kurma yolculuğunda doğru niteliklere ve uygun deneyime sahip olduklarını düşündüklerini ortaya koyuyor. Bu da ‘İnanmak başarmanın yarısıdır’ tezinin bir bakıma doğru olduğunu gösteriyor.” dedi.
Onay, girişimcilikte başarıya giden yolu madde madde şöyle sıralıyor;
Pazardaki İhtiyacı Tespit Edin
Sıfırdan girişimcilik yapmak isteyen gençler için en önemli konu, girişimcilik fikirleri arasında boğulmamaları. Pazardaki fırsatı tespit etmek, çoğu zaman gözden kaçırılan en değerli tavsiyelerden birisi. Başarısız girişimlerin büyük bölümünün yaptığı ortak hata, piyasanın taleplerini yanlış okumak olarak karşımıza çıkıyor. Hedef Kitleyi Belirleyin Hedef kitle hiçbir zaman ‘herkes’ olamaz. Ürünün veya hizmetin daha uygun olduğu bir demografik grup her zaman vardır ve dolayısıyla hedef kitlenin kimlerden
oluşacağını belirlemek oldukça önemlidir.
Sağlam Bir İş Planına Sahip Olun
Yeni girişimlerde yapılan önemli hatalardan birisi de, sağlam bir iş planı yapmadan yola çıkmaktır. Bir yandan gerçekçi olurken, diğer taraftan net ve güçlü bir vizyona sahip olarak iş planı hazırlanması gerekir. Bu süreçte eğer mümkünse profesyonel destek de alınabilir.
Girişimci Yol Testi Yapın
Girişim fikrinin yol testini yapmak, iş fikrini daha yakından tanımaya ve tam anlamıyla satışa başlamadan önce, hangi değişikliklerin yapılması gerektiğine gerçek anlamda yardımcı olacaktır.
Geri Bildirimleri Önemseyin
Yapıcı geri bildirimleri önemsemek ve hatalardan ders çıkarmak, yeni girişimlerin başarılı olmasındaki önemli unsurlardan bir diğeridir. Hiç kimse doğuştan girişimci değildir. Herkes hata yaparak öğrenir. Genç girişimcilerin zaman zaman tüm eleştirilere rağmen inandıkları adımları atmaları sonucunda başarılı olduklarına dair çok sayıda örnek de verilebilir. Geri bildirimleri önemsemek ve inanılan yolda yürümek arasındaki dengeyi doğru kurmak çok önemlidir.
Güçlü Bir Network Kurun
Girişimciler için network her şeydir. Özellikle de genç girişimciler için deneyimli kişiler, işletmeye sunabilecekleri değer ve deneyim açısından oldukça önemlidir.
Finansal Durumu Kontrol Edin
Girişimciler için finansal kontrol can sıkıcı olabilmektedir. Özellikle de maddi gücü bulunmayan girişimciler için. Başarısız girişimlerde görülen en önemli problemlerden birisi, girişimin maddi kontrolünün sağlanamamasıdır. Bu yüzden gelir - gider dengesinin kontrol altında tutulması çok önemlidir.
Rehber niteliğindeki içerik haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.