ChatGPT furyasınını öngören HAVELSAN'dan hamle geldi. 1 sene önce çalışmaları başlatılan "milli GPT" ürününe imza atıldı. Yapay zeka ürününün lansman tarihi ise belli oldu. İşte detaylar..
Türk mühendisleri son dönemde tüm dünyada adından söz ettiren doğal dil işleme alanındaki yapay zeka modellerine milli bir çözüm geliştirdi.
"Milli GPT" göreve hazır
Savunma sanayisinde yazılım tabanlı çözümleriyle dikkati çeken HAVELSAN, yapay zeka çalışmaları kapsamında "milli GPT" ürününe imza attı. "Üretken yapay zeka" kategorisindeki ürün için Çok Fonksiyonlu Yapay Zeka Ağı anlamına gelen Multifunctional Artificial Intelligence Network kelimelerinin ilk harflerinden oluşan ve aynı zamanda "ana" karşılığına sahip "MAIN" ismi seçildi.
"Yerli ve milli Türkçe GPT'nin lansmanını 1 Şubat'ta yapmayı planlıyoruz"
HAVELSAN Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ürün Mühendisi Osman Kavaf yaptığı açıklamada, şirkette yapay zeka konusunda farklı projeler yürütüldüğünü, metinler, görseller ve sesler üzerine belirli algoritmalar geliştirildiğini söyledi. Bunların çoğunlukla proje bazlı ilerlediğini ifade eden Kavaf, son dönemde OpenAI'ın ChatGPT furyasını öngörerek bir sene önce HAVELSAN'da GPT modelleri üzerine çalışmalar başlatıldığını bildirdi.
GPT modelinin ilk sürümünün hazır olduğunu belirten Kavaf, "Başta kamu ve askeri kurumların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak veri güvenliğinin sağlanması noktasında HAVELSAN'ın adım atması gerektiğini kararlaştırmıştık. Bir sene önce başlatılan proje sonunda yerli ve milli Türkçe GPT'miz hazır. İlk sürümümüzün lansmanını 1 Şubat'ta yapmayı planlıyoruz." dedi.
Milli Yapay Zekanın Yetenekleri
HAVELSAN GPT'nin şu anda kullanılan tüm modellerin temel özelliklerine sahip olduğunu vurgulayan Kavaf, bu modeli ilk sürümünü yakın zamanda paylaşacaklarını dile getirdi.
Uygulamanın temel özelliklerinden birinin özetleme olduğunu ifade eden Kavaf sözlerine şöyle devam etti;
Verilmiş içeriği ve metni saniyeler içerisinde özetleyebilen bir sistemi bulunmakta. Açık kaynaklı verilerden bilgi alıp getirebiliyor. Üçüncü olarak kod yazma özelliğine sahip. Parametreleri ayarlayarak ya da komutlarınızla üzerinde değişiklikler yapabiliyorsunuz. Bu temel fonksiyonlar çeşitlendirilebilir.
Öncelik listelerinde kamu ve askeri kurumlar bulunduğunu vurgulayan Kavaf, bu nedenle halka açık bir şekilde kullanıma sunum olmayacağını söyledi. Kavaf, "Kamu ve askeri kurumların veri güvenliğini sağlamak amacıyla başlattığımız projemizin sonraki sürümlerinde umarım halka açık hizmet verebilecek bir mekanizmayı geliştirmiş oluruz." değerlendirmesinde bulundu.
Sabah kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.