Lise Öğrencileri Sanatçı Robotları Show Dünyasına Girdi!

Türkiye'nin genç zekaları, bu yıl ilk defa sanat dünyası ile teknolojiyi buluşturan bir tema altında yarışacakları FIRST® Robotics Competition (FRC) sahasına çıkıyor. İşte detaylar..

Türkiye'nin genç zekaları, bu yıl ilk defa sanat dünyası ile teknolojiyi buluşturan bir tema altında yarışacakları FIRST® Robotics Competition (FRC) sahasına çıkıyor. Yarışma, sezonlar halinde yıllık olarak düzenleniyor ve her sene küresel ölçekte faaliyet gösteren farklı tema sponsorlarının katkıları ile dünyadaki güncel gelişmeleri takip ediyor. Liseli öğrencilere adeta start up şirketi gibi çalışma ve tüm dünyayı etkileyen endüstriyel sorunlara çözüm arama imkanını sunuyor. 

Ülkemizdeki ayağı her yıl Fikret Yüksel Vakfı tarafından düzenlenen yarışmanın 2024 teması CRESCENDO'da FRC takımları STEAM [Bilim (Science), Teknoloji (Technology), Mühendislik (Engineering), Sanat (Arts) ve Matematik (Mathematics)] becerilerine yeni eklenen “A(Arts)” harfini, yani sanatı kutluyor. Bu sezon liseli gençler  Sanat Temalı Robotlarını, yaratıcı güçlerini kullanarak aksiyon dolu bir oyun için tasarlayacak, inşa edecek ve programlayacak. Bir müzik festivalindeymiş gibi hissedeceğiniz bu etkinlikte, öğrenciler robotlarını kullanarak verilen görevleri tamamlayacak aynı zamanda da kendi iş planlarını oluşturup kaynak bularak sürdürülebilir bir takım oluşturacak ve “Duyarlı Profesyonellik” çerçevesinde kıyasıya yarışacaklar. 

Bilimin sanat ile olan birleşimini ön plana alan 2024 FIRST® Robotics Competition sezonunda Fikret Yüksel Vakfı, düzenlediği 4 ayrı etkinlikte rekabetçi robot yarışmalarının yanı sıra katılımcılara ilham olmak adına sanat dünyası içinden birbirinden değerli konuşmacıları ağırlayacak ve sürpriz performanslar etkinliğe renk katacak. 

Türkiye’de FIRST® Robotics Competition’a Yoğun İlgi

Etkinlik, dünya çapında 30’dan fazla ülkeden 3.350 takımın katılımıyla uluslararası bir arenaya dönüşüyor. Türkiye’de ise 18 ilden katılan 130’dan fazla yerli takım ve 9 ayrı ülkeden katılan 25 takım, rakipleriyle kıyasıya rekabet edecek. En iyi performansı gösteren ve sosyal sorumluluk projeleriyle öne çıkan takımlar, 17-21 Nisan tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri - Houston’da düzenlenecek olan Dünya Şampiyonası’na katılmaya hak kazanacak.

Fikret Yüksel Vakfı Türkiye Temsilcisi Ayşe Selçuk Kaya şunları söyledi;

Sponsor ve gönüllülerin desteğiyle yürüttüğümüz etkinliklerdeki faaliyetlerin büyük bir kısmını mezunlarımız sürdürüyor. Öğrencilerimizin topluma fayda sağlamak üzere çalışmalara devam etmesi bizi sevindiriyor. Bu sezon kendi şirketini kurup üretim yapan mezunlarımız da oldu. FIRST mezunlarının ulusal ve uluslararası platformlarda topluma fayda sağlayıp, değişim yarattığını görmek büyük bir gurur. Ayrıca bu yılki tema ile onların teknik becerilerinin yanı sıra sanat ve yaratıcılık yeteneklerini görmek bizleri çok heyecanlandırdı.

Mart ayı boyunca bilimin, teknolojinin, yaratıcılığın ve sanatın ön planda olacağı Türkiye bölgesel etkinliklerine katılım ücretsiz olup, geleceğin liderlerinin bugün neler yaptığına tanıklık etmek isteyen herkes katılabiliyor.

Etkinlik Takvimi

  • 5 - 7 Mart 2024 İstanbul Regional - Volkswagen Arena, Maslak-İstanbul
  • 8 - 10 Mart 2024 Bosphorus Regional - Volkswagen Arena, Maslak-İstanbul
  • 19 - 21 Mart 2024 Haliç Regional - Volkswagen Arena, Maslak-İstanbul 
  • 22 - 24 Mart 2024 Marmara Regional - Volkswagen Arena, Maslak-İstanbul 

Fikret Yüksel Vakfı Hakkında

Fikret Yüksel Vakfı 1998’de Darüşşafaka mezunu Fikret Yüksel tarafından eğitime destek vermek amacıyla kurulmuş. Kar amacı gütmeyen ve Darüşşafaka Eğitim Kurumları bağışçıları arasında bulunan vakfın Türkiye’deki hedeflerinden biri, daha fazla öğrencinin FIRST programlarına katılımını sağlayarak öğrencilerin eğitimlerine katkı sağlıyor Vakfın en büyük hedefi; Türkiye’de her lisede bir FIRST® Robotics Competition takımı görmek.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor