Karaciğer Hastalıklarında Erken Tanı İçin Yenilikçi Sağlık Girişimi

Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI) tarafından desteklenen LIVERAIM ve GRIPonMASH projelerinin karaciğer hastalıklarının erken tanısında önemli sonuçları olacağı bekleniyor. İşte detaylar..

Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI) tarafından desteklenen LIVERAIM ve GRIPonMASH projelerinin karaciğer hastalıklarının erken tanısında önemli sonuçları olacağı bekleniyor. 

Karaciğer hastalıkları her yıl Avrupa’da 300 000 kişinin ölümüne sebep oluyor. Obezite, tip 2 diyabet, alkol kullanımı gibi faktörler karaciğerde hastalığa sebep olan en önemli risk faktörleri olarak kabul ediliyor. Karaciğer hastalıklarında, hastalık belirtileri çıkmadan ve karaciğerde geri dönüşü olmayan hasarlar oluşmadan, başka bir ifadeyle karaciğer transpasyonu tedavide son çare olmadan önce tanı konulması oldukça önemli. 

LIVERAIM Projesi (A biomarker-based platform for early diagnosis of chronic liver disease to enable personalized therapy) ile karaciğer hastalıkların erken tanısına imkan veren bir tarama platformu geliştirilmesi amaçlanıyor. Proje kapmasında hangi biyobelirteçlerin bu süreçte rol aldığının anlaşılabilmesi için hasta biyolojik örnekleri ve hasta verileri kullanılacak ve yapay zeka temelli bir biyobelirteç platformu geliştirilecek. Ayrıca geliştirilecek olan bu tarama platformunun randomize klinik araştırmalar ile kullanılabilirliğinin valide edilmesi planlanıyor.

GRIPonMASH Projesi (GRIP on MASH: global research initiative for patient screening on MASH) kapsamında Alkol Dışı Yağlı Karaciğer Hastalığı (NAFLD) erken tanısı için karaciğer biyopsisine alternatif, daha az girişimsel ve görüntü ve chip-üstü-organ teknolojisine dayanan bir platform geliştirilmesi amaçlanıyor. 

LIVERAIM ve GRIPonMASH projelerinin, kişiselleştirilmiş tıp yaklaşımına dayanan ve erken tanıya imkan veren çıktı ve sonuçlarının sağlık sistemin güçlenmesine önemli katkılar sağlayacağı düşünülüyor. 

LIVERAIM projesinin kapsamı, proje ortakları ve proje kapsamında bugüne kadar elde edilen önemli sonuçlar gibi bilgilere IHI sayfası üzerinden erişebilirsiniz. GRIPonMASH projesinin kapsamı, proje ortakları ve proje kapsamında bugüne kadar elde edilen önemli sonuçlar gibi bilgilere IHI sayfası üzerinden erişebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor