Vanlı Girişimcilerden Örnek Girişimcilik Hamlesi

Hükümetin tarım ve hayvancılık destekleri devam ederken, Doğu Anadolu Bölgesi’nde sektöre yönelik yatırımlar meyvelerini vermeye başladı. Vanlı 32 girişimcinin bir araya gelerek 2006 yılında kurduğu şirket, ihracatın hesaplarını yapıyor. Bugüne kadar 14 milyon liralık yatırım yapılan Van Ticaret Borsası Organize Tarım İşletmeleri AŞ (VOTAŞ), önümüzdeki yıldan itibaren süt üretimine süt ürünlerini de ekleyecek. VOTAŞ Genel Müdürü Münür Karam, günlük 100 ton süt mamulü üretimi planladıklarını ifade ederek hedef pazarın Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki şehirler olduğunu söyledi.

Hükümetin tarım ve hayvancılık destekleri devam ederken, Doğu Anadolu Bölgesi’nde sektöre yönelik yatırımlar meyvelerini vermeye başladı.

Vanlı 32 girişimcinin bir araya gelerek 2006 yılında kurduğu şirket, ihracatın hesaplarını yapıyor. Bugüne kadar 14 milyon liralık yatırım yapılan Van Ticaret Borsası Organize Tarım İşletmeleri AŞ (VOTAŞ), önümüzdeki yıldan itibaren süt üretimine süt ürünlerini de ekleyecek. VOTAŞ Genel Müdürü Münür Karam, günlük 100 ton süt mamulü üretimi planladıklarını ifade ederek hedef pazarın Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki şehirler olduğunu söyledi.

Yurt dışına açılmayı da planladıklarını aktaran Karam, Irak ve Ermenistan’a peynir gibi süt ürünleri satmayı planladıklarını kaydetti. Genel Müdür Karam’ın verdiği bilgilere göre 9 bin 500 dönüm arazi üzerine kurulu tesislerde proje kapsamında 2 bin baş süt ineği ile günlük 100 tonluk süt mamulü üretilmesi planlanıyor. Bugün itibarıyla 546 hayvanın olduğu tesislerde bin baş hayvan için altyapı çalışmaları tamamlandı. Toplamda 14 milyon liralık yatırım yapılan tesisler için toplam yatırım tutarı 20 milyon lirayı bulacak.

VOTAŞ’ta üretilen günlük süt mandıralara satılıyor. Temelleri altı yıl önce atılsa da işletme bir yıldır faaliyet gösteriyor. 25 kişiye istihdam sağladıklarını bildiren Karam, teknolojik altyapısı güçlü bir tesisle hizmet verdiklerini kaydetti. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından da desteklenen VOTAŞ’ta hayvanların tüm hareketleri bilgisayar ortamında izlenebiliyor.

Hangi hayvanın günlük ne kadar süt verdiği kayıt altına alınıyor. 48 hayvanın aynı anda sağılabildiği tesislerde süt verimini artırmak için kauçuk yataklar bulunuyor. Soğuk havada verimleri düşse de ineklerin günlük süt verimi 20 kilogramın üzerinde.

Modern tesislerde süt mamullerinin üretimi için çalışmalar devam ederken hayvanların gübresi de değerlendiriliyor. Atıklar katı ve sıvı şekilde ayrıştırılıyor. VOTAŞ Genel Müdürü Karam, hayvan gübresinden biyogaz üretmeyi planladıklarını kaydetti. Öte yandan VOTAŞ’taki buzağılar özel ortamlarda bakılıyor. Her yeni doğan buzağıya bir isim veriliyor.

Bu organize girişim hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için www.votas.com.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Vanlı girişimcilerimizi tebrik ediyor, Zaman kaynaklı haberimizi ilgi ve bilginize sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

YTÜ Matematik Mühendisliği mezunu, 2005 yılında yazılım mühendisi olarak bilişim sektöründe çalışma başladı. Şimdilerde data, martech ve ai odaklı projelerde Teknik  Proje Yöneticisi olarak çalışıyor. 2006-2010 yıllarında girişim analizlerini kişisel blogunda paylaştı, Eylül 2010'da yeni medya girişimi Girişim Haber'i kurdu. Yayın Yönetmenliğine ek olarak yazılarıyla da bu platformda yer alıyor.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor