2000'li yıllarda hayatımıza giren yeni nesil internet teknolojileriyle doğan Web 2.0'ın getirdiği rüzgarla kullanıcıyı internete dahil eden, ülkemizde de iyice popülerleşen blog servisleri 2008'lere geldiğimizde yerini micro-blogging servislerine bırakmaya başladı. Edindiği yeni web deneyimleri ile bu servislere iyice ısınan ve populasyonunu iyice artıran internet kullanıcısı, gerçek zamanlı etkileşim teknolojilerinin bu servislere eklenmesiyle birlikte "yeni medya düzeni" dediğimiz ve son yıllarda popüler olarak "Sosyal Ağ", "Sosyal Medya" olarak adlandırılan iletişim kanallarını/servislerini oluşturdu.
Asırlardır süregelen iletişim yöntemlerinin değişiminde, tanık olduğumuz bu internet döneminde gelecek durağımız Web 3.0. İnternet treni hızla yoluna devam ederken ülkemizden de yeni bir sosyal ağ girişimi hayata geçti ve giderek büyümeye devam ediyor: quup.com
2000'li yıllarda hayatımıza giren yeni nesil internet teknolojileriyle doğan Web 2.0'ın getirdiği rüzgarla kullanıcıyı internete dahil eden, ülkemizde de iyice popülerleşen blog servisleri ( Blogger, WordPress vb. ) 2008'lere geldiğimizde yerini micro-blogging servislerine ( FriendFeed, Twitter vb. ) bırakmaya başladı. Edindiği yeni web deneyimleri ile bu servislere iyice ısınan ve populasyonunu iyice artıran internet kullanıcısı, gerçek zamanlı etkileşim teknolojilerinin bu servislere eklenmesiyle birlikte "yeni medya düzeni" dediğimiz ve son yıllarda popüler olarak "Sosyal Ağ", "Sosyal Medya" olarak adlandırılan iletişim kanallarını/servislerini oluşturdu.
Asırlardır süregelen iletişim yöntemlerinin değişiminde, tanık olduğumuz bu internet döneminde gelecek durağımız Web 3.0. İnternet treni hızla yoluna devam ederken ülkemizden de yeni bir sosyal ağ girişimi hayata geçti ve sahip olduğu özellikleriyle göz kamaştırıyor: quup.com
Henüz Alpha sürümünde olmasına rağmen sahip olduğu pek çok özelliği ile kullanıcılarına üst düzey iletişim deneyimi yaşatan quup “quick uptade” sloganı ile FriendFeed'e yerel (daha sonra da global) bir alternatif olarak kendisini konumlandırıyor.
İlk paragrafımda bahsettiğim iletişim dönüşüm sürecinin internet ayağında çok önemli bir yeri olan bir proje FriendFeed. Zira şuan popüler sosyal ağ sitelerindeki severek kullandığımız çoğu işlev aslında FriendFeed çıkışlı ve Facebook'un Ağustos 2009'da FriendFeed'i satın almasıyla teker teker önce Facebook'a sonra da diğer sosyal ağlara eklenen ve severek kullanmaya başladığımız özellikler.
FriendFeed'in web 3.0 yolculuğunda bu denli kritik bir öneme ve dahası deneyimli kullanıcı populasyonuna sahip olmasına rağmen satın alındıktan sonra FaceBook tarafından geliştirilmemesi, atıl bırakılması kullanıcılarının haklı tepkisiyle karşılaştı. Öyleki daha iyi alternatifler aranmaya bile başlanmıştı son dönemlerde.
FriendFeed'i en çok kullanan ülkelerden birisi olmamızı ve arayışların dillenmesini iyi değerlendiren internet girişimcisi İlker Aksu ve ekibi 2011 sonlarına doğru quup'u kullanıma açtılar. Ekip SiberUzay Teknolojileri çatısı altında, hazır altyapı kullanmadan, sıfırdan kodlayıp tasarlayarak hayata geçirdikleri projeleri şimdiden ülkemiz FriendFeed kullanıcılarının ilgi ve beğenisini çekmiş durumda.
Proje ekibi; %100 Türk girişimi olan projelerini "Kendini ifade etmenin en kolay yoludur" diye özetlerken, "Türkiye’nin global arenada rekabetini amaçlayan bir sosyal ağ projesidir." ifadeleriyle de iddialarını ortaya koyuyor.
Pek çok sosyal ağ'daki popüler işlevleri bünyesinde barındıran quup, her geçen gün gelişerek kendine özgü özellikleri kullanıcılarının deneyimine sunuyor. Quup'daki bu gelişmeleri ve tepkileri an ve an http://quup.com/quup adresinden izleyebilir, inceleyebilirsiniz.
Mobil cihazlarınız üzerinden quup’u kullanmak isterseniz http://quup.com/mobile sizin için hazır kıta. "Peki neden quup'u kullanayım?" derseniz de burada maddelendirilmiş 10 sağlam neden sizi bekliyor.
Süregelen web 3.0 sürecinde büyüyerek ve gelişerek yoluan devam eden quup, hem global hemde yerel anlamda isternet sektörüne nasıl izler bırakacak merakla bekliyorum.
Girişim Haber ekibi adına İlker Aksu'yu ve tüm quup ekibini tebrik ediyor, kendilerine başarılar diliyorum. Haberlerimizi artık quup.com/girisimhaber hesabımızdan da takip edebileceğinizi belirtiyor, bu başarılı yerli internet girişimini siz değerli okurlarımızın ilgi ve beğenisine sunuyorum.
İdris Cin / Girişim Haber