Türkiye'de Tarımın Finansmanı Tüm Yönleriyle Ele Alındı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye bölge ofisi tarafından düzenlenen Türkiye’de Tarım Finansmanı Konferansı, EBRD’nin üst düzey yöneticileri ile uzmanlarını, Türkiye finans sektörünün temsilcilerini, uluslararası finans kuruluşlarını, denetleyici kurumları, üreticileri ve tarımsal işletmeleri bir araya getirdi. İşte detaylar..

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye bölge ofisi tarafından düzenlenen Türkiye’de Tarım Finansmanı Konferansı, EBRD’nin üst düzey yöneticileri ile uzmanlarını, Türkiye finans sektörünün temsilcilerini, uluslararası finans kuruluşlarını, denetleyici kurumları, üreticileri ve tarımsal işletmeleri bir araya getirdi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye bölge ofisi tarafından düzenlenen Türkiye’de Tarım Finansmanı Konferansı, 18 Nisan’da İstanbul Dedeman Otel’de gerçekleşti.  EBRD’nin üst düzey yöneticileri ile uzmanlarını, Türkiye finans sektörünün temsilcilerini, uluslararası finans kuruluşlarını, denetleyici kurumları, üreticileri ve tarımsal işletmeleri bir araya getiren konferansın açılış konuşmasını yapan EBRD Türkiye Direktörü Michael Davey tarım konusunda hükümet tarafından kapsamlı bir reform programı başlatıldığına değinerek, amacın, daha etkin ve daha iyi rekabet edebilir tarım üretimi sağlamak olduğunu söyledi.

Türkiye'de bu konuda yapılacak daha çok şey olduğunu dile getiren Davey, krediye ulaşmaktaki zorluğa işaret ederek, ekipman talebi olmasına rağmen, finansman sağlanamadığını belirtti. Davey, Türkiye'de güçlü bankacılık sektörü olduğunu kaydederek, “Ziraat Bankası olmasaydı tarım kredilerine erişimde azalma görülürdü” dedi. Türkiye'deki tarım sektörünün güçlü büyüme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Davey, Türkiye'deki bankaların ürünler konusundaki yaklaşımını tarım sektörüne ayarlayabileceğini dile getirdi.

Tarım artık “tarladan tabağa” finanse ediliyor

Konferansa katılan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu üyesi Can Akın Çağlar da tarımın kamu ve özel sektör tarafından finanse edildiğini dile getirdi. Çağlar, son 10 yılda hükümetin Türkiye'deki tarıma yaklaşık 36 milyar lira tarımsal hibe desteği sağladığını, 2012 için bunun 4,2 milyar dolar civarında olacağını söyledi.

Çağlar, yakın geçmişe kadar tarımın finansmanının yalnızca “tohumun toprağa düşmesinden ürünün hasat edilmesine kadarki süreç” olarak algılanması anlayışından bugün “tarladan tabağa” denen bir yöntemle finanse edilmesinin, tarımı finanse edenler açısından memnun edici olduğunu ifade etti.

Çağlar, Türkiye'deki tarım sektörüne kullandırılan kredilerin 2003 yılında 2,6 milyar lira iken, 2011 yılının sonunda, 10 kat artarak, 29,3 milyar liraya ulaştığını ifade etti. Çağlar “Bankalarımızca tarım sektörüne kullandırılan kredilerin toplam krediler içerisindeki payına baktığımızda ise 2003-2011 yılları arasındaki periyotta yüzde 4 civarında olduğunu görüyoruz. Türk tarımı, son yıllarda önemli ölçüde mesafe kat etmesine rağmen bankalarımız tüm sektörlere kullandırdıkları kredilerin yalnızca yüzde 4'ünü tarıma ayırmaları, bu sektörü henüz keşfetmedikleri sonucuna bizi ulaştırmaktadır” dedi.

Çağlar, tarım kredilerinin diğer kredilerin takibe dönüşüm oranının altında kaldığını ya da paralel olduğuna da dikkat çekti.  Çağlar şu bilgileri verdi: “Rakamsal olarak, 2002 yılında Türk bankacılık sektörü toplam kredilerinin yüzde 17,8'ini takibe dönüştürmüşken, tarıma kullandırılan kredilerin yalnızca yüzde 4'ü takibe düşmüş. 2005 yılında, bankacılık sektörünün kullandırdığı kredilerin yüzde 4,8'i takibe girerken, tarıma kullandırılan kredilerin takibe dönüşüm oranı 2,1 olmuş. 2008 yılına geldiğimizde, sektör 3,7 takibe dönüşüm oranıyla çalışırken, tarımsal takip oranı 3,2 olmuş. 2011 yılına geldiğimizde, sektörün takip oranı 2,7, tarımsal takip oranı ise 2,9 olmuş.”

“Kredileri düğün için kullanmayalım”

Konferans bünyesinde “Türkiye’de Tarım Sektörü & Finans Sektörü Açısından Fırsatlar” başlıklı ilk panele katılan Türkiye Ziraatçiler Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, tarımda uzun vadeli kredi kullandırımının önemine dikkat çekerek “Bu konuda elbette çiftçinin de eğitilmesi gerekiyor. Düğün için, sünnet için bu kredileri kullanmaması gerekiyor” dedi.

Frankfurt School of Finance & Management Başkanı Prof. Udo Steffens de “Türkiye’de Tarımsal Finansmana Erişim Çalışması” başlıklı araştırmanın sonuçlarını izleyicilerle paylaştı.Türkiye’de işgücünün yüzde 25.9’unun tarımda yer aldığını belirten Steffens, yıllık 17 milyar dolarlık ihracat hacmi ile toplam ihracatın yüzde 14.1’ini tarım ürünlerinin oluşturduğunu aktardı. 

FAO Tarımsal İşletmeler ve Finansman Grubu Kıdemli Uzmanı Calvin Miller, “Finans Sektörü Açısından Fırsatlar, Örnek Uygulamalar” başlıklı konuşmasında tarımın tüm dünyada stratejik bir sektör haline geldiğini belirterek Türkiye’nin tarım konusunda çok daha yüksek bir potansiyele sahip olduğuna değindi.

Tarımsal değerlendirme modülü

Konferansın “Tarımsal Üreticilerin Kredilendirilmesinde Riskin Azaltılmasına Yönelik Enstrümanlar” başlıklı panelinde katılan Frankfurt School of Finance & Management Uluslararası Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Başkanı Fatma Dirkes, bankacıların belli değerlendirme kriterleri ile kredi onayı verdiklerine dikkat çekti. Ticari krediler için uygulanan kriterlerin yapısal olarak tarım sektörüne uygulanamayacağını belirten Dirkes, bu yönde derecelendirme sağlamak üzere oluşturdukları Tarımsal Müşteri Değerlendirme Modülü (CAP) hakkında bilgi verdi. Dirkes “Çiftçiyi etkileyen tüm değişkenleri anlık olarak güncellediğimiz veriler sayesinde gerçek riski bulma ve doğru tanımlama imkanı sağlıyoruz” dedi.

Keskinoğlu Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Keskinoğlu ve Baltalı Gıda & Hayvancılık CEO’su Funda Özer Baltalı’nın değer zincirindeki finansman modellerini paylaşmalarının ardından Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü Hikmet Kurnaz “Tarımsal Kredilendirme Risk Yönetiminde Kredi Garanti Fonu’nun Rolü”nü anlattı. Toprak Mahsülleri Ofisi Mali İşler Şube Müdürü Dilek Güvenir de örnek bir uygulama olarak “Makbuz Senedi Karşılığı Krediler” konusunda bilgi verdi.

Konferansın bankacıları bir araya getirdiği son paneline ise Genel Müdür Yardımcısı Denizbank Gökhan Sun, Garanti Bankası KOBİ Bankacılığı Pazarlama Koordinatörü Esra Kıvrak, İş Bankası KOBİ Kredileri Tahsis Bölümü Müdürü Hasan Bolat, Yapı Kredi Bankası Perakende Bankacılık Pazarlama Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar ve Vakıfbank KOBİ Bankacılığı Daire Başkanı Mehmet Uzulu katıldı.

Bankacılar, tarım kredilerinin risklerinin doğru hesaplanması durumunda karlı bir kredi ürünü olarak dikkat çektiğini belirterek bu konudaki uygulamalara değindi.

Haberimizi tarımla uğraşan girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 6.163 kişi okudu.
Kategori: Tarım / Hayvancılık, Ulusal
Yazar İdris Cin Hakkında

YTÜ Matematik Mühendisliği mezunu, 2005 yılında yazılım mühendisi olarak bilişim sektöründe çalışma başladı. Şimdilerde data, martech ve ai odaklı projelerde Teknik  Proje Yöneticisi olarak çalışıyor. 2006-2010 yıllarında girişim analizlerini kişisel blogunda paylaştı, Eylül 2010'da yeni medya girişimi Girişim Haber'i kurdu. Yayın Yönetmenliğine ek olarak yazılarıyla da bu platformda yer alıyor.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor