Vodafone, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ile Türkiye'deki yoksul kesimdeki kadınlar için yeni bir işbirliğine imza attı. TİSVA'nın kredi geri toplama sürecini mobil platforma taşıyan Vodafone ile yapılan işbirliği kapsamında halen kredi kullanan 61 binden fazla kadın sayısının daha da artırılması hedefleniyor.
İşbirliği kapsamında, mobil iletişim teknolojileri yoluyla TİSVA tahsildarlarının bir yıl içinde yüzde 30 zaman tasarrufu sağlaması, böylece aynı iş gücüyle 20 binden fazla yeni mikro kredi kullanıcısına hizmet vermesi hedefleniyor. Detaylar haberimizde..
Vodafone, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ile Türkiye'deki yoksul kesimdeki kadınlar için yeni bir işbirliğine imza attı. TİSVA'nın kredi geri toplama sürecini mobil platforma taşıyan Vodafone ile yapılan işbirliği kapsamında halen kredi kullanan 61 binden fazla kadın sayısının daha da artırılması hedefleniyor.
İşbirliği kapsamında, mobil iletişim teknolojileri yoluyla TİSVA tahsildarlarının bir yıl içinde yüzde 30 zaman tasarrufu sağlaması, böylece aynı iş gücüyle 20 binden fazla yeni mikro kredi kullanıcısına hizmet vermesi hedefleniyor. Ayrıca mobil ödeme sistemine geçiş ile birlikte TİSVA'nın yıllık ortalama 50 bin TL'lik kağıt ve plastik tasarrufu sağlanması hedefleniyor. Bu sayede karbon emisyonunun azaltılmasına da katkı sağlanmış oluyor.
Mikrokredi sisteminde tahsilatların sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi büyük önem taşıyor. Vodafone'un teknolojik altyapısı sayesinde tüm kredi taksidi tahsilatlarının POS cihazlarından mobil ortama aktarıldığı işbirliği kapsamında, kadınlara ‘kendilerine özel tanımlı kart'lar veriliyor. Tahsilat memurlarında ise, Vodafone tarafından verilen ve içinde NFC (Yakın Alan İletişimi) teknolojisinden faydalanan özel bir program altyapısı olan Vodafone markalı akıllı cep telefonları bulunuyor. Kadınlar, kartlarını bu cep telefonlarına okutarak kendilerini tanımlıyorlar ve tahsilat memuru yapılan ödemeyi sisteme kaydediyor. İşlem sonucu, ödemeyi gerçekleştiren girişimci kadının telefonuna SMS yoluyla ücretsiz olarak bildiriliyor.
TİSVA tahsildarlarının mobil iletişim teknolojileri yoluyla çok daha fazla kadın girişimciye ulaşmasına imkan tanıyan bu işbirliği, sistemin sürdürülebilir geleceğine ve kadınların kendi hayatlarını kazanarak ekonomik bağımsızlarını elde edebilecekleri koşulların yaratılmasına katkı sağlıyor. İşbirliği kapsamında Vodafone, TİSVA'ya ücretsiz NFC özelliği taşıyan Vodafone markalı cep telefonları ve ödeme sistemi altyapısı sunuyor.
Serpil Timuray: "Mobil teknolojilerle kadın girişimciliğinin artmasına katkı sağlıyoruz"
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, mikro kredilerin özellikle gelişmekte olan ekonomilerde kadınların iş hayatında aktif şekilde yer alması adına en çok uygulanan yöntemlerden biri olduğunun altını çizdi.
Timuray, şöyle devam etti: "TİSVA ile gerçekleştirdiğimiz bu işbirliği sayesinde, Türkiye'de mobil teknolojilerle daha çok kadına ulaşmaktan ve bu sayede kadın girişimciliğinin artmasına katkı sağlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Mobil iletişim teknolojileri, tüm dünyada kadın girişimcilerin karşı karşıya olduğu sorunların çözümünde önemli bir rol üstleniyor. Gelişmekte olan ekonomilerin lokomotifi olan mobil iletişim teknolojileri, kadınların girişimlerini büyütmelerini veya geliştirmelerini, bu sayede global ölçekte bilgiye erişimlerini ve potansiyellerini kullanabilmelerini sağlıyor. Mobil iletişim teknolojilerinin global liderlerinden biri olarak kadın girişimciliğinin artması için gerekli zeminin oluşturulmasına yönelik çalışmalarımıza özel bir önem ve öncelik veriyoruz."
Aziz Akgül: "Vodafone ile işbirliğimiz dünyaya örnek teşkil ediyor"
TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Aziz Akgül ise, Türkiye'de kadın girişimci sayısının çok düşük seviyelerde olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "TİSVA olarak, kadın istihdamını artırmak için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. 2003 yılında 6 kişi ile başlayan mikrokredi programımız ile bugün 65 ilde yaklaşık 61 bin kadına 168 milyon TL'yi aşkın kredi sağlamış bulunuyoruz.
Vodafone Türkiye ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği sayesinde ise daha fazla kadına ulaşmamızın önü açılacak. Bu işbirliği kapsamında, Vodafone'un teknolojik katkılarıyla sağlayacağımız zaman tasarrufu sayesinde, bir yılda 20 binden fazla yeni kadına daha kredi vermeyi hedefliyoruz. Ayrıca Vodafone ile mobil ödeme sistemine geçiş sayesinde sadece kağıt ve plastik tasarrufumuz yıllık yaklaşık 50 bin TL olacak. Türkiye nüfusunun yarısını oluşturan kadınların, işgücüne ve ekonomiye etkin şekilde katılımının sağlanması yolunda büyük bir adım olan mikrokredi sistemi kapsamında Vodafone ile işbirliğimiz aynı zamanda tüm dünya ülkeleri için de bir örnek teşkil ediyor."
Vodafone, kadınların mobil teknolojilere erişiminin önündeki engelleri kaldırıyor
Çifte sorumluluk anlayışı doğrultusunda ticari yatırımları kadar sosyal yatırımlarına da önem veren Vodafone, Türkiye'nin sosyal ihtiyaç haritası doğrultusunda en önemli önceliklerden biri olduğuna inandığı kadınların mobil iletişim teknolojilerine erişimi konusundaki fırsat eşitsizliğine dikkat çekmek üzere bugüne kadar pek çok önemli projeye imza attı.
GSMA'in kadınların mobil teknolojilere erişimini güçlendirmek amacıyla dünya çapında uyguladığı mWomen Programı'nı destekleyen Vodafone, bu programın Türkiye ayağını Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliği ile hayata geçirdiği Teknolojide Kadın Hareketi Projesi ile uyguluyor. Türkiye'deki kadınların mobil iletişim teknolojilerine erişiminin önündeki engelleri kaldıran proje ile Vodafone, bir yıl içinde toplam 1.000 kadına ulaşmayı hedefliyor.
Daha fazla bilgi için www.vodafone.com.tr ve www.israf.org'u ziyaret edebilirsiniz. Haberimizi kadın girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.
İdris Cin / Girişim Haber