Girişimci Firmalar İçin 10 Altın İnovasyon Kuralı!

İnovasyon Uzmanı Salih Keskin; inovasyona adım atan firmalar ile kendi inovasyon süreçlerini realize eden firmalara rehber olacak 10 Altın İnovayon kuralını açıkladı. Detaylar Haberimizde..

Zaman hızla geçiyor; piyasalar açısından ise “zaman” içinde olanlar iyi bilir, çok daha acımasızca geçiyor. Firmalar önümüzdeki on yılı hatta beş yılı bile görmekte çok zorlanır oldular.  Bütün kurallar baştan aşağı değişiyor. Kartlar yeniden karılıyor ve bizler oyunun kurallarını değiştirenlerle yeni oyunlara doğru yelken açıyoruz.

Bu yeni oyunlarda "inovasyon" kavramı elimizi güçlendiren kozlardan biri, hatta nerede ise en “önemli” kozlardan bir tanesi. Tam bu noktada İnovasyon Uzmanı Salih Keskin; inovasyona adım atan firmalar ile kendi inovasyon süreçlerini realize eden firmalar için altın niteliğinde olduğunu belirttiği 10 kural ile firmaların yardımına koşuyor. İşte altın niteliğindeki 10 Kural:

1- İnovasyon için uygun bir iletişim ortamı oluşturmalı

Kurum çalışanlarının inovasyon becerilerini ve inovatif fikirlerini destekleyici aktiviteler düzenleyerek kurumun önünü açmak gerekir. Firma çalışanlarının yenilikçilik motivasyonlarının arttırılması ve aynı zamanda yaratıcılıklarını tetikleyici imkânlar sunulması firmaların ayakta kalması açısından oldukça önemli. Artık firmaların fizik değerleri değil entelektüel değerleri daha önemli olmaya başladı. Aidiyeti yüksek çalışanlarınız varsa bu taşınmaz varlıklarınızdan daha değerli.

Firma ruhunun, firma kültürünün çalışanlara yedirilmesi ve bunun çalışanlar tarafından içselleştirilmesi rekabette avantaj sağlayan bir durum. Çalışanların yaratıcılıklarının arttırılması için kurulacak her düzenek, hem yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlayacak ve hem de firmada ki zihinleri teyakkuzda tutacaktır.

Firma daha önce hiç bilinmeyen yeni nesil ürünler ortaya çıkarmak için inovasyona uygun ortam oluşturmalı ve bunun için ne gerekiyorsa yapmalıdır. Bu konuda ayrıca şunlar yapılabilir:

  • Birbirini daha iyi anlama kokteylleri
  • Firma çalışanlarına jest toplantıları
  • Kim ne kadar yaratıcı workshopları
  • Patronun egosunu azaltma konuşmaları
  • Dünyaya “hep beraber yeniden farklı gözlerle bakalım” çalışmaları

2- Firma içinden inovasyon fikirleri toplanmalı ve iyi olan fikirler ödüllendirilmeli

Çeşitli yöntemlerle firma içinden inovasyon fikirlerinin toplanması ve satılma potansiyeli taşıyan fikirlerin ödüllendirilmesi gerekir. Ödüllendirmede cömert olunması yeni fikirlerin devamının gelmesi açısından gerekli bir durumdur.

Toyota yirmi yılda üç milyondan fazla inovatif fikri çalışanlarından elde etmiş ve içlerinden bazılarını da hayata geçirmiştir. Bir sistem çerçevesinde toplanacak inovatif fikirler firma içinde ayrıca yarıştırabilir ve çalışanların yenilikçiliğini tetikleyecek bir sürecin önü açılabilir.

3- Personele inovasyon kültürü eğitimleri verilmeli

Kurumda heyecanı arttırmak için projeler geliştirmek ve vazgeçmemek üzerine kurum Kültürü geliştirmek firma için hayati bir öneme sahiptir. Firma içinde her düzeyde çalışana öncelikli olarak inovasyon kültürü eğitimi verilmeli ve sonrasında ise inovasyonu nasıl yapabilecekleri atölye çalışmalarıyla öğretilmelidir. Böylelikle herkesin süreç içinde inovasyon trenine binmesi sağlanacaktır.

Firmalarda değişim-yenilik kültürü sadece bir zaman dilimine ve bir konuya ait değil tam tersi sürekli ve her konuyla irtibatlandırılabilecek bir durum arz etmektedir. Değişim isteniyorsa değişime uygun ortamın oluşturulması ve de bu işin nasıl yapılacağının öğretilmesi gereklidir.

4- Yaratıcılığa izin veren kurum kültürü oluşturulmalı

Bütün kurum çalışanlarının inovasyon süreçlerinde bir şekilde rol alması ve herkesin inovasyonun bir parçası olmasının yolu açılmalıdır. Çalışma ortamında duvarların farkı farklı renklere boyanmasının çalışanların yaratıcılığını arttırdığı tespit edilmiş bir durumdur. Yine çalışanlara firma içinde ilginç konsept ve tarzlarda çalışma ortamı sağlanması ise iş verimliliğinin artması açısından önemlidir.

Patronlara seslenmek lazım; Çalışanların çalışma tarzlarında ve ortamlarında dünyanın yaptığı gibi motivasyonu arttırıcı değişiklikler yapın. Bırakın çalışanlar istedikleri şekilde, istedikleri tarzda çalışsınlar. Dünyada askeri model çalışma anlayışları sona ereli bayağı zaman oldu ama biz hala kurtulamadık bunlardan maalesef.

Sıkıcı ortamlar, cansız renkte duvarlar, modeli hiç değişmeyen masa ve sandalyeler vs. ile çalışanların firmaya artı değer mi katması bekleniyor.  Esnek zaman ve mekân anlayışı bütün dünyada uygulanmaya başlamışken bizde ne olduğu bile çok bilinmiyor. Sonra çalışanlara motivasyon eğitimleri veriyorsunuz, bence boşuna para harcamayın; yazık. Peki, başka şeylerde yapılabilir?

  • Koridorlardan geçerken üzerimizdeki kıyafetin rengine göre renk değiştiren duvarlar
  • Absürt fikir geliştirme ve paylaşımda bulunma seansları
  • Firmanın geleceğini hep beraber kurgulama, bir nevi gelecek senaryoları üretme oturumları  
  • Firma içinde boş zaman geçirme bölümleri
  • Firmada hayal departmanı kurulması ve periyodik halay kurma saatleri düzenlenmesi
  • Çalışanların akıl ve moral düzeyini yükseltme çalışmaları
  • Firma içinde sakinleşme bölümlerinin oluşturulması
  • Yeteneği ortaya çıkarma toplantılarının yapılması

5- İnovasyon süreçleri aksatılmadan devam ettirilmeli

Firma başarılı bir firmaysa bu başarılarının temel sebepleri ne ve bu başarı nasıl devam ettirilebilir? Ayrıca firmanın içinde bulunduğu şu anda ki paradoksları neler ve nerelerde çıkış aranıyor?Gibi soruların aranması ve bunlara cevap bulunması gereklidir. Firmanın varlıklarını daha ileri avantaja dönüştürebilmek için inovasyona dayalı temellerini nasıl güçlendirebileceği konularında yeni bakış açıları geliştirmesi şarttır.

6- İnovasyon kaynakları bulunmalı ve bu kaynaklarla inovasyon yapılmalı

Firmanın önce inovasyon düzey analizi yapması ve sonrasında ise çalışanların inovasyona yatkınlığı analizinin yapılması gerekir. Yatkınlıların bulunmasıyla birlikte bu alanlara dönük güçlendirme çalışmaları yapılmalıdır.

7- Atölye çalışmaları yapılmalı

Tüm personelin inovasyon yapabilme becerilerinin geliştirilmesi ve inovasyon yapma üzerine atölye çalışmaları yapılmalıdır. Bütün kurumu odaklanmış bir tek alete çevirmek üzerinde beyin fırtınaları yapılmalıdır. Müşterilerinizin verimsizliklerini azaltmalarına destek olma yolları tepsi edilmeli ve kurumun maliyetlerini azaltacak formüllere yönelik yeni önerilerin geliştirilmesi gerekir. Ayrıca firmada hatalar derlenmeli ve bir hata veri bankası oluşturulmalıdır.

8- Karşılanmamış ihtiyaçları karşılayacak yepyeni değerler üzerinde çalışılmalı

Her sektörde ve her konuda müşterinin henüz karşılanmamış birçok ihtiyacı vardır. Soruyu böyle sorup ardından bu ihtiyaçların neler olduğunun peşine düşmek gerekir. Müşteriye sormak, müşteriyi yakın takibe almak bize bu sorunun cevabını verecektir.

9- Müşteriyle kurulan her temasta daha iyi ve hızlısının nasıl yapılacağına odaklanmalı

Bir söz vardır: müşteriyle temas süreçlerini bir deneyime dönüştürün. Deneyim yeni piyasa dilinin efsunlu kelimesi. Her firma müşteriyle ne tür bir temas süreci yaşıyorsa bu süreçleri müşteri açısından “nasıl” bir deneyime dönüştüreceğini iyice çalışma gerekir.

10- Belli inovasyon temaları etrafında yapılacak örgütlenmeler sağlanmalı

İnovasyon bir kültürse eğer o zaman buna uygun platformların ve bu kültürün taşıyıcılarının olması gerekir. Firma içinde inovasyon örgütlenmeleri sağlanarak firmanın inovasyonda bir ileri taşınması gerçekleştirilebilir.

Kalıcı olmak için ürün ve/veya hizmet değil müşteriye değer sattığınızı bilmeniz gerekiyor. Peki, nedir “Değer”? “Değer”, müşteriyle güçlü bağ kurmak demektir,

  • “Değer”, müşteriye kazandırmaya odaklanmak demektir,
  • “Değer”, birlikte büyümeye odaklanmak demektir,
  • “Değer”, müşterinin var olan talebine değil daha da ötesine odaklanmak demektir,
  • “Değer”, fırsatını bulsan da müşteriye yanlış yapmaman demektir,
  • “Değer”, para kazanmaya değil eser bırakmaya kilitlenmek demektir,
  • “Değer”, dünyada adı geçen bir firma olmaya odaklanmak demektir; nokta.

İnovasyon odaklı makalemizi ekosistemimizdeki girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 19.809 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Rehberi, İnovasyon
Yazar Salih Keskin Hakkında

Salih Keskin, kreatif düşünce modellerinin üretimi ve inovasyon üzerine iş dünyasında, üniversitelerde ve sivil toplum örgütlerinde eğitimler vermekte, danışmanlık ve araştırmalar yapmaktadır. Halen İstanbul Kültür Üniversitesinde Öğretim Üyeliğine devam etmekte olan yazar aynı zamanda inovasyon konusunda kitaplar ve makaleler yazıyor. Yazar kaleme aldığı inovasyon odaklı yazılarıyla artık Girişim Haber okurlarının da ekranında.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor