Türk Patent ve Marka Kurumu, 11 – 15 Nisan 2018 tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenecek 46. Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarı'na 3 yerli buluşçumuz ve buluşlarıyla katılım sağlayacak. Detaylar haberimizde..
Türk Patent ve Marka Kurumu, 11 – 15 Nisan 2018 tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenecek 46. Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarı'na 3 yerli buluşçumuz ve buluşlarıyla katılım sağlayacak.
Yenilik arayışı içinde olan sanayicilerin, yatırımcıların, işadamlarının ilgisini çeken Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarı buluşçuların buluşlarını tanıtmasına, ticarileşmesi için finansman desteği bulmasına imkan sağlıyor. Fuar çerçevesinde, tanıtılan buluşlar arasından öne çıkan buluşlara çeşitli kategorilerde ödüller veriliyor.
Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) himayesinde düzenlenen fuarda 45 ülkeden 700’den fazla katılımcının çeşitli alanlarda 1000 civarında buluşu tanıtılacak.
Bu Yıl Tanıtılacak Buluşçularımız ve Buluşları |
Buluşçu: Arife Sare Aydın
Buluş: Kurmalı tencere
|
Buluş kapağa irtibatlandırılmak sureti ile tencere içerisinde çalışarak yemeğin pişirilirken kendiliğinden sabit bir hızda kanştırılmasını sağlayan ve kurma mekanizması vasıtası ile kontrol edilen karıştırıcı içeren tencere ile ilgili. Bahsedilen tencere karıştırma işlemini gerçekleştiren bir karıştırıcı, bu karıştırıcıya hareketi sağlayan kurma mekanizması ve bu yapıları üzerinde taşıyan kapak içermekte. |
Buluşçu: Raşit Ahıska
Buluş: Masaüstü termoelektrik buz makinesi
|
Buluş, elektrik şebekesinden veya aküden alınan elektrik enerjisini ara madde kullanmadan N ve P-tipi yarıiletkenlerden oluşan termoelektrik modül aracılığıyla doğrudan soğuğa dönüştürerek birkaç dakikalık çok kısa zamanda buz üreten, kolayca taşınabilir portatif masaüstü termoelektrik buz makinesi. Tasarlanan cihazda bir insanın içtiği içeceği soğutmak için ihtiyaç duyulan kadar buzu 1-3 dakikada yapabilmek için önce cihazın buzluğuna (soğutucu bölümüne), otomatik veya elle konan yüksek ısı iletkenli buz kabı içinde bir miktar temiz su konur ve cihaz bir akü veya şebeke gerilimi ile çalıştırılır. Burada bir içecek kapta bulunan içeceği tek seferde soğutmak için gerekli olan ortalama buz miktarı olan 30-50 gr buz miktarı 1-3 dakikada üretilir ve otomatik veya elle servis edilir duruma gelir. Cihazın buzluğu özel tasarlanmış tek bir termoelektrik modülle soğutulur. Modülü çalıştırmak için özel akü veya özel SMPS güç kaynağı kullanılır. Cihazın elektrik tüketimini minimum düzeyde tutmak için özel sıcaklık kontrol devresi kullanılır. Modülün ısınan yüzeyini çevre sıcaklığında tutmak için özel tasarlanan ısı borulu ısı transfer sistemi kullanılır. |
Buluşçu: Adnan Kal & Uğur Kal
Buluş: Hız ayarlı yol kasisi
|
Buluş bir yol kasis sistemi olup, amacı yol üzerinde hareket eden araçların hız limitinde ve altında hareket etmelerinde kasis topu yatağının yüzey gerilim sıvısı elastik kabının konumlandırılarak yüzey gerilimi artırılmış sıvı (sıvılarda yüzey gerilimi prensibi) etkili gösterilerek elastik esneme kemerini hava boşluğuna bükerek kasis topunu yol seviyesine, araç tekerleğine karşı kuvvet uygulamadan inerek aracın sarsılmasına engel oluyor. Yol üzerinde hareket eden araç, trafikçe belirlenen hız limitinin üzerinde hareket ediyor ise, yüzey gerilim sıvısı elastik kabının üzerine konumlandırılmış kasis topu yatağı ve kasis topu yüzey gerilimi artırılmış sıvının (sıvılarda yüzey gerilimi prensibi) kasis topunun araç hızının etkisine bağlı olarak hızlı hareket etmesi kasis topu yatağının yüzey gerilim sıvısı elastik kabına ayarlandığı hızdan daha hızlı çarparak yüzey gerilimi artırılmış sıvıyı katı madde özelliği göstermesine sebep olarak, elastik esneme kemerinin (+e kullanılan kemer sistemi, köprüler. kubbeler gibi) kasis topunu dış gövde içerisinde aşağı yönde hareket etmesine engel olarak aracın kasis topu üzerinden atlamasını ve sarsılmasını sağlayacak. Kasis topu üzerinde fren yapan aracın tekerleğinin dönme hareketinin durması halinde kasis topuna gelen yatay kuvvet kasis topunun kasis topu yatağına dairesel hareket etmesini sağlayarak aracın ve yol bariyer sisteminin hasar görmesine engel olacak. |
Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen fuarda tanıtılan buluşçularımızdan, İlter Denizoğlu "Altın" ve İran İslam Cumhuriyeti Gulian Üniversitesi Medikal Bilim Özel Ödülü ile Çin Delegasyonu Özel Ödülü; Gül Bahar Başım, Sabri Orçun Orhan, Zeynep Özdemir, Özkan Bebek "Altın" ve Romanya Bilimsel Araştırma ve İnovasyon Bakanlığı Özel Ödülü; Ezgi Yelekoğlu & Altuğ Toprak "Gümüş" ve Çin Delegasyonu Özel Ödülü kazandı.
Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.