Yabancı Yatırımcıların İlgi Odağı İstanbullu Girişimcilerde!

Küresel girişimcilik araştırmaları yapan Startup Genome tarafından hazırlanan “2023 Küresel Startup Ekosistemleri Raporu” yayımlandı. Şehir bazlı değerlendirmelerde İstanbul girişimcilik ve inovasyon açısından Dünya’da 1. sırada.

Startup Genome tarafından hazırlanan “2023 Küresel Startup Ekosistemleri” rapora göre dünya genelinde yaşanan ekonomik durgunluk teknoloji girişimlerine yönelik yatırımları da azaltmış durumda. Fakat raporda yaşanan bu resesyonun olumlu etkilerinden de bahsedilerek, startup’lara yatırım yapmak için çok uygun bir fırsat dönemi oluştuğuna dikkat çekiliyor.

İstanbul Dünya Sıralamasında 1. Sırada

Şehir bazlı değerlendirmelerde ise İstanbul girişimcilik ve inovasyon açısından Dünya’nın en başarılı şehirlerden birisi olarak öne çıkıyor. İstanbul’un birinci olduğu ‘’Güçlü Erken Aşama Ekosistemler’’ sıralamasında, listede ikinci sırayı Barcelona, üçüncülüğü Estonya, dördüncülüğü Madrid beşinciliği ise Dubai dolduruyor. İstanbul’da son bir yılda 600’e yakın erken aşamadaki girişime yatırım gerçekleştiği raporda özellikle vurgulanıyor. Ayrıca Dream Games'in 2021'de A Serisi turunda 50 milyon dolar toplaması ve Ace Games'in 2022'de erken aşama finansmanında 33 milyon dolar toplaması, oyun sektörünün İstanbul’un bu başarısındaki katkısının büyük bir kısmı oluşturduğuna dikkat çekiliyor. Ayrıca İstanbul, erken aşama fonlama ve yatırımcı faaliyetinin ölçüldüğü “Fonlama” kategorisinde en iyi ilk 35 küresel ekosistem ve en iyi ilk 10 Avrupa ekosistemi içerisinde yeni girişimleri ile yer almayı başardı.

Türkiye, yabancı yatırımcıları çekmeye devam ediyor

Türk girişimcilik ekosisteminde girişimcilerle yatırımcıları buluşturan ilk yatırım ağı platformunun kurucularından Ahmet Sefa Bir, raporda ortaya çıkan sonuçlarla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrinde girişimcilik büyük bir hızla gelişiyor. Bir yandan nitelikli girişimlerin sayısı artarken diğer yandan da teknoloji girişimlerine yatırım yapmak isteyen yatırımcıların sayısı hızla artıyor. Ayrıca Türk girişimcilerinin başarısından dolayı birçok ülkeden yabancı yatırımcılar biz ve bizim gibi platformlara üyelik kaydı oluşturarak, Türk girişimcilere yönelik yatırım taleplerini iletiyorlar. Bu açıdan Türkiye ve başta İstanbul, yabancı yatırımcıların gözdesi. 2024 yılında da bu ivmelenmenin devam edeceğini öngörüyoruz.”

Startup Genome tarafından hazırlanan “2023 Küresel Startup Ekosistemleri” raporunun tamamına startupgenome.com/report/gser2023 web sayfasında ulaşabilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor